BiH
8

Slučaj "Mostar": SDA tvrdi da je ovo najgora poruka Bošnjacima, HDZ da se niko ne treba plašiti

Piše: M. N.
Mostar
Mostar
Nakon što su delegati Doma naroda Parlamenta BiH danas usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku kojim se predviđa da se vijećnici Gradskog vijeća Mostara biraju neposrednim i tajnim izborima na području cijelog grada, mišljenja vodećih mostarskih stranaka su podijeljena.

SDA je oštro protiv ovakvih izmjena, dok HDZ BiH u njima vidi napredak za ovaj hercegovački grad.

Prijedlog je usvojen općom i entitetskom većinom sa sedam glasova "za", četiri "protiv" i jednim "suzdržanim". Prijedlog se vraća na razmatranje u Predstavnički dom PS BiH, a u Gradskom odboru SDA HNK se nadaju da to neće proći.

"Za nas je to neprihvatljivo. To je jednostrano mišljenje u sukobu s Ustavom BiH u kojem je Grad Mostar definisan s više izbornih jedinica. Ovo treba ići na Ustavni sud BiH da se utvrdi da li jedan zakon može promijeniti Ustav BiH. Nemoguće je da prođe jer se ni jedan Bošnjak pod takvim uvjetima ne bi prijavio na izbore", rekao je Zijad Hadžiomerović, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar.

Sličnog je mišljenja je i sekretar SDA Mostara Salem Marić.

"Ovo nije dobra poruka građanima Mostara niti FBiH. Ovo je najgora poruka Bošnjacima u Mostaru. Strah me je da u ovo nije umiješana i međunarodna zajednica koja bi izvršila pritisak na druge stranke. Niko od Bošnjaka u Mostaru ne podržava ove izmjene", rekao je Marić.

U Gradskom odboru HDZ-a BiH Mostar smatraju da ove izmjene vode ka deblokadi Mostara.

"Jako je dobro što su usvojene ove izmjene. Pogotovo za Mostar. Nadam se da će biti razuma u Predstavničkom domu PS BiH da se uradi i drugi korak, te da Mostar ima ove godine izbore zajedno s općim izborima. Ne vidim razlog da se neko protivi ovakvim izmjenama, one su potrebne da se Mostar deblokira i ne postoji razlog da se iko boji ovakvih izmjena. Za Mostar treba da vrijede iste odredbe kao i za ostale lokalne zajednice", naglasio je Slađan Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Mostar nije imao izbore kada i ostale općine i gradovi u BiH 2012. godine zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH vezane uz Statut i Izborni zakon, a koji se odnose na diskriminaciju prilikom glasanja.

Predstavnici Bošnjaka smatraju da bi uvođenjem pravila "jedan čovjek, jedan glas", a s obzirom na migracije stanovništva tokom rata, došlo dominacije Hrvata u Mostaru.