BiH
73

Izetbegović: Nema skrivenih dogovora, nad Bošnjacima u Mostaru ne može biti dominacije

Piše: E. G.
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mostarski SDP je nakon sastanka HDZ-a i SDA u utorak zatražio da se javnosti obrazloži šta su Bakir Izetbegović i Dragan Čović zaista dogovorili kada su u pitanju promjene Statuta Mostara, odnosno kakvo će biti buduće ustrojstvo grada na Neretvi. Izetbegović kaže da "nema skrivenih dogovora".

"Za neke ljude je problem kad ne razgovarate, onda stvari naravno idu i na gore, a problem je eto i kad razgovarate. Mi smo objasnili sve. Nikakvih posebnih i drmatičnih pomaka tu nije bilo, ali smo se dotakli svih onih tema na kojima se razilazimo i na kojima imamo dogovor", kazao je Izetbegović na pitanje novinara Klix.ba.

Ono o čemu HDZ i SDA imaju dogovor, to je život u Mostaru, dodao je Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i član predsjedništva BiH.

"Ne možemo dopustiti više onakvo stanje u Mostaru. Obje stranke su za to odgovorne. Napravit ćemo plan bržeg ulaganja u Mostar. Zašto da vene jedan grad koji je u blizini luke. Drugo, ono što je strateška stvar dva naroda u Mostaru jeste taj Statut grada koji je promijenjen jednostranom odlukom visokog predstavnika da bi zatim pozicija Bošnjaka bila dodatno oslabljena odlukom Ustavnog suda. Mi smo se našli u situaciji gdje više mi kao bošnjačka strana ni korak ne možemo napraviti", kazao je Izetbegović.

Objasnio je i to šta su stranke i lideri tražili jedni od drugih.

"HDZ-u koji traži od nas da napravimo izvjesne koncesije tamo gdje su oni u manjini, da im garantujemo kako im Bošnjaci više neće birati člana Predsjedništva. Rekli smo: "Uredu, ali uradite vi takvu stvar u Mostaru, tamo gdje ste vi brojniji, vitalniji, gdje ste i u biznisu uspješnije, napravite iskorak, dajte da dogovorimo neku rotaciju, paritete, da dogovorimo neke zaštitne mehanizme". To su otprilike rezultati razgovora SDA i HDZ-a", pojasnio je Izetbegović.

Ove dvije stranke su u narednom periodu dogovorile niz sastanaka, a na posljednjem je bilo govora i o Vladi HNK.

"Što se tiče budućeg uređenja grada koje bi riješilo probleme, SDA je izašla sa svojim prijedlozima. Imali smo i još uvijek u ustavu imamo izborna područja u Mostaru. Da li će to biti općine, da li će to biti područja, ali Bošnjaci moraju imati izvjesnu sigurnost i zaštitu, nešto što će im garantirati da nad njima neće biti izvršena dominacija", kazao je Izetbegović.