BiH
104

SDA i HDZ BiH dogovorili strateški dokument o razvoju Mostara

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništva Stranka demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH održali su danas sastanak u sjedištu HDZ-a u Mostaru. Na sastanku je razgovarano o funkcionisanju gradske i kantonalne vlasti te jačanju saradnje dvije stranke.

"Dogovorili smo strateški dokument koji će doprinijeti razvoju Mostara i ubrzano zapošljavanju ljudi", rekao je Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA.

Istakao je da će ove dvije stranke raditi na tom da se izbori uMostaru održe zajedno s oktobarskim izborima ili barem u ovoj godini.

"Razlog strateškog partnerstva dviju stranaka je sprječavanje dominacije jedne etničke grupe koja je dominantna bilo na općinskom, kantonalnom ili državnom nivou. To što mi ne možemo odjednom riješiti sve probleme između Bošnjaka i Hrvata koji imaju duboke korijene, ne znači da se ne trebamo sastajati i vidjeti gdje je šansa za zajednički iskorak", naglasio je Izetbegović.

Dodao je kako je dogovor oko izbornih jedinica trajao tri godine, te da će trajati još tri ako treba, ali da je uvjeren kako će ove dvije stranke pronaći rješenje

"Svjesni smo da radimo u teškom ambijentu zbog teške socijalno-ekonomske situacije u BiH i zato što smo šest mjeseci pred izbore. Strateški dokument za Mostar koji je dogovoren sa SDA kako bi se privukli investitori u ovu regiju", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako je cilj stvoriti ambijent za izbore u Mostaru, ali da nikakva nametanja ne dolaze u obzir.

"Dogovoreno je ono što sam stalno naglašavao, a to je strateško partnerstvo između dvije stranke kako bi se relaksirali odnosi između dva naroda", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH istakao je na kraju kako je uvjeren da će u Predsjedništvo ući čovjek kojeg predloži Hrvatski narodni sabor i kandidat HDZ-a BiH.