Zeničani najavljuju masovne proteste zbog zagađenosti zraka

Klix.ba
28.11.2012. u 19:36
1.224
50
Zeničani najavljuju masovne proteste zbog zagađenosti zraka
1.224
Zeničani najavljuju masovne proteste zbog zagađenosti zraka
Kako je stanje u Zenici iz dana u dan sve gore i gore, kako Zeničani već danima ne vide sunce, uprkos tome što je po vremenskoj prognozi sunčano, Eko forum iz Zenice najavio je proteste u vezi sa zagađenjem zraka, a u saopštenju ističu da su životni uslov u Zenici postali nepodnošljivi.
"Katastrofalna situacija sa zagađenjem zraka u Zenici je svakim danom sve gora i gora. Time se kontinuirano narušava osnovno ljudsko pravo građana Zenice: pravo na zdravlje i zdrav okoliš", navodi se u saopštenju.

Eko forum je javno upozorio sve nivoe vlasti koji su nadležni za ovakvo stanje u Zenici, velike zagađivače, ali i građane, da su životni uslovi u Zenici postali nepodnošljivi i da se "više smije čekati sa poduzimanjem mjera na smanjenju zagađenja i na kažnjavanju odgovornih".

"Moramo napomenuti da u Zenici već duže vrijeme ne postoje nikakvi mehanizmi mjerenja zagađenja, pa time ni informisanja građana o stanju zraka. Niko od nadležnih meritornih organa u općini, kantonu, Federaciji, se već duže vrijeme javno ne oglašava po ovom pitanju, nego se svi oni ponašaju kao da je u Zenici stanje zraka zadovoljavajuće", dodaje se u saopštenju.

"Od zagađivača zahtijevamo da hitno počnu poštivati zakone i ekološke standarde države BiH, jer ih ništa ne opravdava kad te zakone krše. Od općinske vlasti zahtijevamo da počne izvršavati i svoja javno izrečena obećanja i odredbe Člana 12 Statuta općine Zenica, jer to godinama ne čine. Umjesto izgovora i opravdanja, želimo konkretne poteze".

"Od građana tražimo da se energično i beskompromisno počnu suprotstavljati zagađivačima i onim organima vlasti koji, umjesto građanima, služe zagađivačima. Pozivamo građane da ne sjede skrštenih ruku kao do sad, jer nas neće niko drugi organizovati u borbi za naše zdravlje ako to sami ne učinimo", ističu iz Eko foruma Zenica, a najavili su i proteste ukoliko se stanje u Zenici narednih dana ne popravi na bolje.

"Ukoliko se u narednih nekoliko dana ne poduzmu dramatične mjere protiv brutalne ekološke situacije u Zenici, koja direktno narušava zdravlje stanovnika, a posebno djece i hroničnih bolesnika, Eko forum će uskoro organizovati javne proteste građana, kako bismo sve odgovorne subjekte, ali i domaću i svjetsku javnost, upozorili da će svi oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze, i tako direktno ugrožavaju naše zdravlje, odgovarati za svoje postupke pred domaćim i međunarodnim sudovima.", stoji u saopštenju koje je objavio Eko forum Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: