BiH
14

U Zenici u subotu eko protesti, podrška stiže i iz susjednih zemalja

Klix.ba
Eko forum iz Zenice će u subotu 22. decembra održati proteste i protestni marš od spomen-obilježja "Kameni spavač" do direkcije kompanije ArcelorMittal Zenica, a podršku u njihovim ciljevima pružile su im i susjedne države.

Na adresu zeničkog ekološkog pokreta proteklih dana stižu pisma podrške organizacija iz Hrvatske i Slovenije, koje se bave zaštitom okoliša, u kojima se uglavnom daje podrška Eko forumu i građanima Zenice, da se izbore za svoja ustavna prava.

"Do sada se pokazalo da je za promjene u društvu neophodan angažman samih građana i da su često upravo sami građani jedina stvarna oporba devastaciji okoliša. Zbog toga podržavamo sve nenasilne i nestranačke aktivnosti građana Zenice, usmjerene prema poboljšanju kvalitete zraka", stoji u pismu Zelene akcije iz Zagreba.

Iz UdruženjaEko Kvarner poručili su da Zeničani ne odustaju od svog prava na čist zrak, te da je to bitka koja nema kraja.

"Organizirajte aktivnosti, prostestirajte, poslužite se građanskim neposluhom ne biste li odgovorne natjerali da nešto poduzmu. Bitka za ustavno pravo na čist zrak je bitka bez kraja. Treba biti uporan i ne odustati. Tokom deset godina našeg postojanja poduzeli smo mnoge akcije i sigurni smo da se može nešto postići. Možda ne uspijemo svaki puta, možda su neki puta to mali pomaci, ali mi ne odustajemo. Nemojte ni vi...", stoji u pismu Udruženja Eko Kvarner koja se bori za zaštitu okoliša i prirode, promicanje održivog razvoja Republike Hrvatske, a podrška je stigla i iz Udruženja Civilne inicijative Celja:

"Nesavjesnim kapitalistima stalo je samo do kratkoročnih finansijskih efekata. Nije ih briga što ljudi, u okruženju koji zagađuju, masovno obolijevaju.."

Iz Eko foruma pozivaju sve građane Zenice da pokažu cijelom svijetu da imaju dostojanstva i časti suprostaviti se bahatoj i neodgovornoj kompaniji, nesposobnoj vlasti ali i svima drugima koji učestvuju u ovom zločinu protiv zdravlja građana Zenice.