Iz Eko foruma Zenica poručuju
10

"Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i vas"

Klix.ba
Prije 64 godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Jedan od razloga za usvajanje ove deklaracije je zaštita ljudskih prava, kako čovjek ne bi bio primoran da kao krajnjem izlazu pribjegne pobuni protiv tiranije i ugnjetavanja. Moraju li se Zeničani ipak pobuniti protiv tiranije i ugnjetavanja globalnog kapitala i njegove beskrupulozne borbe za profitom, ili će nadležni konačno početi primjenjivati zakone koji štite građane, pitaju se iz Eko foruma Zenica.

"Sutra će biti četiri godine kako se Eko forum zalaže za ekološki održivu Zenicu proglasima, pozivima, upozorenjima, otvorenim pismima, informisanjem građana, ali smo nažalost svjesni da takve metode nisu dale rezultat. Zrak, voda i tlo u Zenici su svake godine sve zagađeniji, bez izgleda da će se stanje okoliša uskoro popraviti", ističu aktivisti i kažu da više od 3.000 dana slušaju obećanja kompanije ArcelorMittal da će investirati u ekologiju i smanjiti zagađenje.

"Umjesto da investiraju u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji, ucjenjuju nas sa 3.000 radnih mjesta. Nadležni, umjesto da ih natjeraju da te ugovorne obaveze ispoštuju, samo traže izgovore, kriju rezultate mjerenja zagađenja i izmišljaju nova opravdanja za katastrofalno stanje životne sredine u Zenici", navodi se u saopćenju zeničkog Eko foruma.

Danas, na međunarodni Dan ljudskih prava, odlučili su pozvati građane Zenice da javno iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem okoliša u Zenici, te da se u subotu, 22. decembra, u pet do dvanaest pridruže protestnom maršu od spomen obilježja "Kameni spavač" do direkcije kompanije ArcelorMittal uz poruku: Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i vas.

"Pokažimo cijelom svijetu da imamo dostojanstva i časti suprotstaviti se ovoj bahatoj i neodgovornoj kompaniji, nesposobnoj vlasti i svima koji učestvuju u ovom zločinu protiv našeg zdravlja i zdravlja naše djece", stoji u pozivu Eko foruma Zenica.