Nezadovoljni stanjem okoliša
225

Hiljade Zeničana prisustvovalo protestnom maršu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Oko 10.000 Zeničana danas je prisustvovalo protestu i protestnom maršu, kojim su iskazali nezadovoljstvo stanjem okoliša u Zenici, gdje kao glavnog uzročnika postavljaju kompaniju ArcelorMittal Zenica.

U organizaciji Eko foruma Zenice danas je održana protestna šetnja od spomen-obilježja "Kameni spavač" do direkcije kompanije ArcelorMittal uz poruku: "Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i vas". Na putu protestnog marša, građani su se zaustavili ispred zgrade Općine Zenica gdje su zalijepili svoje zahtjeve, a potom se uputili prema svome glavnom odredištu, direkciji ArcelorMittala Zenica, gdje ih je dočekao samo portir.

Više hiljada Zeničana danas se odazvalo ovom protestnom maršu, a svi dijele isto mišljenje, da je situacija u Zenici daleko iznad nemoguće za izdržati.

Potpredsjednik Eko foruma Zenica, Samir Lemeš, danas je izašao pred građane, te se svima zahvalio na današnjem odzivu.

"Neka znaju svi koji su krivi za ovo da se neće završiti na ovim protestima. Krivci za ovo loše stanje moraju odgovarati pred sudom. Pokazali smo da nas ima više i da će nas biti još više i ovo će obići cijeli svijet. Protiv Mittala se bune Francuzi ali i Zeničani. Pokazali smo ko smo i šta smo, ako ne bude ništa bolje poslije ovoga, predlažem Mittalu da odriješi kesu i pripremi advokate i da se vidimo na sudu.", zaključio je Lemeš.

Jedan od bitnijih zahtjeva građana Zenice prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma jeste da se obezbijedi mobilna mjerna stanica, te da se ne sakrivaju izvještaji emisija ArcelorMittala Zenica.

Protesti su prošli u najboljem redu i bez incidenata.