BiH
6

Zenica: Radnici Mittala protestovali jer kompanija smanjuje proizvodnju

Piše: E. M.
Sa protesta pred direkcijom ArcelorMittal u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Oko 200 radnika kompanije ArcelorMittal Zenica danas se okupilo pred zgradom direkcije gdje su javno pročitali svoje zahtjeve nadležnima od kojih su po hitnom postupku tražili povlačenje odluke o privremenom prekidu rada za decembar.

Radnici kompanije ArcelorMittal su istakli kako od zadnjeg okupljanja šute i trpe te da su se danas okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukama direkcije. Zamjenik predsjednika Sindikata radnika Ešref Hadžić je kazao kako radnici u ovoj kompaniji zaslužuju bolje uslove rada i tretiranje.

"U svijetu biznisa nijedna kompanija ne može biti uspješna ako nema zadovoljne radnike, a naša kompanija po ovome nema budućnosti", kzao je Hadžić.

Predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović je izjavio da su se danas okupili kako bi izrazili nezadovoljsto zbog jednostrano donesene odluke o privremeno radu za decembar ove godine koju je donio direktor kompanije Biju Nair.

Iako iz kompanije tvrde da je situacija u metalnoj industriji izuzetno teška, te da će doći do smanjenja proizvodnje, Kapetanović je danas kazao kako se proizvodnja povećava.

"Nedostatak radnika se popunjava preko biroa Elektro vara bez javnog konkursa, a proizvodnja se povećava. Vruća roba se tovari na kamione, a onda se donosi odluka o privremenom prekidu rada. Mi smo odmah reagovali i tražili da se stavi van snage, ali s ovim se samo želi staviti još veći pritisak na radnike za koje Nair kaže da nisu fleksibilni. Oni radnici koji ne žele raditi na više radnih mjesta šalju se na privremeni prekid rada", izjavio je Kapetanović.

Glasnogovornica kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović je pojasnila u kakvoj se situaciji nalazi kompanija.

"Tokom ovog, izuzetno teškog perioda, svi radnici kompanije ArcelorMittal Zenica, zajedničkim radom, čine sve što je moguće kako bi održali poslovanje svoje Kompanije. Uprkos višestrukim izazovima na koje ArcelorMittal Zenica nailazi, do sada smo uspjeli održati nivo zaposlenosti, na vrijeme plaćati sve plaće, poreze i doprinose i nastaviti ulagati u našu dugoročnu, održivu budućnost, dok su mnogi drugi proizvođači čelika u regiji značajno smanjili svoje operacije ili zatvorili svoje pogone", izjavila je Božić-Srdanović te dodala da je iznenadno povećanje cijena koksnog uglja za 200 posto u roku od četiri mjeseca, na globalnoj razini, izuzetno jak udarac na održivost poslovanja kompanije u Zenici, počevši sa četvrtim kvartalom ove godine.

"To će primorati kompaniju ArcelorMittal Zenica da u narednim mjesecima smanji normalnu količinu svoje proizvodnje", kazala je Božić-Srdanović.

Slanje radnika na čekanje prema riječima Božić-Srdanović ima za cilj da se očuva održivost kompanije.

"U ovim teškim uvjetima sve aktivnosti koje poduzimamo i odluke koje donosimo, uključujući i slanje radnika 'na čekanje', ima prije svega za cilj osigurati održivost Kompanije, koja podržava preko 10.000 indirektnih i direktnih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini i daje vitalni doprinos lokalnoj privredi. Vrhunski prioritet za Upravu Kompanije je održivost operacija dugoročnim planom kao i nastaviti ulagati maksimalne napore u poboljšanje zdravlja i zaštite na radu u kompaniji. Također, vrlo važno je napomenuti da i dalje nastavljamo sa velikim investicionim planovima u pogone Energetike, Visoke peći i projekte zaštite okoliša", dodaje glasnogovornica ArcelorMittala Zenica.

Drugi zahtjev radnika ArcelorMittala bio je zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora i aneksa kolektivnog ugovora u društvu radi usklađivanja sa Zakonom o radu sa rokom do 2. februara 2017. godine, a Božić-Srdanović je komentarišući taj zahtjev istakla:

"Što se tiče Kolektivnog ugovora o radu, pregovori su u toku, ali zahtjevi Sindikata sadrže dugoročne obaveze, koje se ne mogu prihvatiti u trenutnim okolnostima u kojima poslujemo. Prema odredbi Vlade, rok za sklapanje Ugovor na razini kompanije, propisan novim Zakonom o radu, je 3. februar 2017. godine, stoga su razgovori koji se vode u kompanji ArcelorMittal Zenica još uvijek u Zakonom predviđenom vremenskom okviru", dodala je Božić-Srdanović.

Radnici i kompanija ipak su se složili oko jednog, a to je da se nadaju da će u narednom periodu pronaći zajedničko rješenje i ostvariti zajednički cilj dugoročne održivosti proizvodnje čelika u Zenici.