Bilo je i nasilja
84

Propalestinski protesti američkih studenata postaju sve burniji, uhapšeno stotine demonstranata

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stotine demonstranata unutar univerzitetskih kampusa širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji se protive izraelskom bombardovanju Gaze, uhapšeno je u posljednja 24 sata.

Zahtjevi među demonstrantima se razlikuju na svakom univerzitetu, ali većina je pozvala na bojkot kompanija koje podržavaju Izrael i rat u Gazi. U kampusima se moglo čuti kako demonstranti skandiraju "Slobodna Palestina", držeći transparente i zastave.

Blizu 300 demonstranata je uhapšeno sinoć na Univerzitetu Columbia i City College u New Yorku.

Univerzitet Južne Kalifornije (USC) ponovo je otvorio kampus za školsku zajednicu sinoć nakon privremenog zatvaranja jer su demonstranti, koji nisu povezani s USC-om, protestvovali ispred kampusa.

Maskirana proizraelska grupa napala je tom prilikom propalestinski studentski kamp. Nekoliko prisutnih je izjavilo da policija nije reagovala dovoljno brzo, kako bi pomogla studentima.

Ured guvernera Kalifornije kritikovao je policiju zbog nasilja u kampusu Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu. Glasnogovornik guvernera Gavina Newsoma rekao je da je ograničena i odložena policijska intervencija neprihvatljiva.

Policijska uprava Los Angelesa izdala je taktičko upozorenje za cijeli grad zbog nezakonitog okupljanja u propalestinskom kampu u UCLA, rekao je jedan policajac za CNN.

Tokom taktičke uzbune, neki pozivi nižeg prioriteta za policijske službe možda neće biti realizovani, odnosno na njih neće biti odgovoreno. Policija na terenu opremljena je zaštitnom opremom, uključujući gas maske, navodi izvor.

Gradski koledž New Yorka zbraja štetu nakon što su demonstranti razbili staklena vrata, iscrtali zidove, ali i, kako navode, izvršili pljačku javne imovine.