BiH
37

Žene u crnom: Napadači na nas su izvršioci onoga što traje 25 godina

Anadolija
Staša Zajović (Foto: Anadolija)
Staša Zajović (Foto: Anadolija)
Ativisti Žena u crnom i biciklisti koji su jučer krenuli na obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici napadnuti su sinoć u Valjevu, a u izjavi za Anadolu Agency (AA) predsjednica tog udruženja Staša Zajović je poručila da su napadači samo izvršioci onoga što traje 25 godina.

Kako je u izjavi dopisniku AA potvdila predsjednica Žena u crnom Staša Zajović na njih je sinoć, dok su centru grada održavali skup u znak sjećanja na žrtve u Srebrenici, nasrnulo više mlađih osoba.

“Ogroman broj ljudi nas je napao, četnika, Mladićavaca, huligana, tetoviranih i njihov broj je stalno rastao. Probili su kordon policije i oborili nas četvoro. Oni su puki izvršioci onoga što traje 25 godina. Oni nisu bili u ratovima ali oni su naš proizvod", kazala je Zajović.

Prema riječima predsjednice udruženja, napadači su mislili da su aktivisti civilnog društva došli iz BiH i ne mogu da pojme da se neko u Srbiji solidariše sa žrtvama Srebrenice.

"Jednom od njih je u jednom trenutku bilo žao kakav oni utisak nose o Srbiji", naglasila je ona.

Od početka skupa počeli su verbalni napadi koji su nastavljeni gađanjem jajima i raznim predmetima, a kordon je probijen divljačkim napadom oko 19:25 sati kada je veći broj osoba probio policijski kordon.

"Oni su navijači, zavjetnici, mladićevci, neočetnici. Legitimisali su se kao Četnici Valjevo i nosili su majice sa likom Ratka Mladića", istakla je i naglasila da je policija bila korektna ali zbog velikog broja napadača koji su pristizali nije mogla da spriječi da ne probiju kordon.

Dodala je da huligani izrastaju u jednu paralelnu vojsku, puni su gnjeva i mržnje.

Tokom fizičkog napada pored Staše Zajević, povrijeđeni su i aktivisti Žena u crnom Ljiljana Radovanović, Dejan Gašić i Miloš Urošević.

Uprkos svemu Žene u crnom nastavljaju sa svojim aktivnostima i bit će na komemoraciji 11. jula u Potočarima.

Aktivisti i aktivistkinje Nevladine organizacije "Žene u crnom" krenuli su jučer u popodnevnim satima iz glavnog grada Srbije, na Marš mira ka Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama genocida počinjenog 1995. godine.

Oni su sinoć u Valjevu trebali da održe akciju pod nazivom "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“ s ciljem da građanima Valjeva poruče da je zaborav genocida jednak saučesništvu.

"Važno nam je da sve to bude u Valjevu, jer se to dešavalo sve blizu Drine, odnosno odatle su polazili veliki kontingenti ljudi, naoružanja", izjavila je Zajević.