|

Žene u crnom: Napadači na nas su izvršioci onoga što traje 25 godina

Žene u crnom: Napadači na nas su izvršioci onoga što traje 25 godina
37
A
Anadolija
9.7.2014. u 08:52
18
komentara
37

dijeljenja
Žene u crnom: Napadači na nas su izvršioci onoga što traje 25 godina Staša Zajović (Foto: Anadolija)
Ativisti Žena u crnom i biciklisti koji su jučer krenuli na obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici napadnuti su sinoć u Valjevu, a u izjavi za Anadolu Agency (AA) predsjednica tog udruženja Staša Zajović je poručila da su napadači samo izvršioci onoga što traje 25 godina.
Kako je u izjavi dopisniku AA potvdila predsjednica Žena u crnom Staša Zajović na njih je sinoć, dok su centru grada održavali skup u znak sjećanja na žrtve u Srebrenici, nasrnulo više mlađih osoba.

“Ogroman broj ljudi nas je napao, četnika, Mladićavaca, huligana, tetoviranih i njihov broj je stalno rastao. Probili su kordon policije i oborili nas četvoro. Oni su puki izvršioci onoga što traje 25 godina. Oni nisu bili u ratovima ali oni su naš proizvod", kazala je Zajović.

Prema riječima predsjednice udruženja, napadači su mislili da su aktivisti civilnog društva došli iz BiH i ne mogu da pojme da se neko u Srbiji solidariše sa žrtvama Srebrenice.

"Jednom od njih je u jednom trenutku bilo žao kakav oni utisak nose o Srbiji", naglasila je ona.

Od početka skupa počeli su verbalni napadi koji su nastavljeni gađanjem jajima i raznim predmetima, a kordon je probijen divljačkim napadom oko 19:25 sati kada je veći broj osoba probio policijski kordon.

"Oni su navijači, zavjetnici, mladićevci, neočetnici. Legitimisali su se kao Četnici Valjevo i nosili su majice sa likom Ratka Mladića", istakla je i naglasila da je policija bila korektna ali zbog velikog broja napadača koji su pristizali nije mogla da spriječi da ne probiju kordon.

Dodala je da huligani izrastaju u jednu paralelnu vojsku, puni su gnjeva i mržnje.

Tokom fizičkog napada pored Staše Zajević, povrijeđeni su i aktivisti Žena u crnom Ljiljana Radovanović, Dejan Gašić i Miloš Urošević.

Uprkos svemu Žene u crnom nastavljaju sa svojim aktivnostima i bit će na komemoraciji 11. jula u Potočarima.

Aktivisti i aktivistkinje Nevladine organizacije "Žene u crnom" krenuli su jučer u popodnevnim satima iz glavnog grada Srbije, na Marš mira ka Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama genocida počinjenog 1995. godine.

Oni su sinoć u Valjevu trebali da održe akciju pod nazivom "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“ s ciljem da građanima Valjeva poruče da je zaborav genocida jednak saučesništvu.

"Važno nam je da sve to bude u Valjevu, jer se to dešavalo sve blizu Drine, odnosno odatle su polazili veliki kontingenti ljudi, naoružanja", izjavila je Zajević.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...