BiH
307

Žene u crnom iz Beograda će i ovog 11. jula biti sa srebreničkim majkama

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Svakog 11. jula uz nesretne majke, kćerke i ponekog preživjelog oca žrtava koje su svirepo ubijene u genocidu, "rame uz rame" stoje članice NVO "Žene u crnom" iz Srbije. Uz srebreničke majke koje svakog 11. u mjesecu podsjećaju na najstrašniji zločin u historiji Evrope nakon holokausta, one su "najbučnije" i najvrednije u podsjećanju, pričanju o genocidu i pozivanju na priznanje i saosjećanje.

Žene u crnom su počele s akcijama obilježavanja godišnjice od genocida u Srebrenici danas. Desetak biciklistima krenulo je iz Beograda ka Valjevu, odakle će se zaputiti u Srebrenicu na dan ukopa i dženaze srebreničkih žrtava otkrivenih u masovnim grobnicama. Članice ove organizacije također će se zaputiti tamo gdje će održati akciju "Pamtimo Srebrenicu 8732...".

"Bicklisti će proći preko Obrenovca, Uba, Valjeva, Loznice i Malog Zvornika jer je u pravo u tim gradovima bila logistika koja je organizovala operaciju izvršenja genocida. Tu ćemo biti da podstaknemo stanovništvo da razmisliš i odvoji se od onih koji u učestvovali u zločinu. Mi Žene u crnom ćemo organizovati i protestno stajanje da ih podstaknemo da ne zaborave na žrtvu", rekla je za Klix.ba Staša Zajović.

Kao i svake godine, i ove godine će poslati pismo predsjedniku Srbije, članovima Vlade Srbije i Skupštine Srbije sa zahtjevom da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid i da se negiranje genocida proglasi krivičnim djelom, te da oni izgovaraju riječ genocid u svom obraćanju.

"Mi to radimo svake godine i imamo podršku 100 nevladinih organizacija. Smatramo da je sadašnja vlast nasljednik onih iz 1990-ih godina i da je ta sva šminka laž i licemjerstvo. Država nema političku volju da pomogne svojim građanima, a kamo li da pokaže odgovornost prema drugima. Oni sve samo rade za ostanak na funkciji i opstanak svog režima", istakla je Zajović.

U četvrtak, 10. jula, članice ove organizacije će u saradnji s prijateljima iz Sarajeva organizovati akciju na Trgu Republike gdje će pozvati građane Beograda da se "zamisle nad tim užasom, pokrenu odgovornost i saosjećanje."

"Ovoliki broj žrtava ne može da bude samo njihova privatna stvar (porodica žrtava, op.a.), to je urađeno u ime neke ideologije koju je veliki broj ljudi podržavao i oni koji misle da ij se to ne tiče (genocid, op.a.) mnogo griješe, jer se tiče svih nas. To je stvar planetarnog značaja. Tim zločinom je ponižena smrt i ovo sada što radimo je vododjelnica koja nas treba odvojiti od barbarstva. Teško a će ova vlada šta promijeniti jer pritisak međunarodne zajednice je popustio, ali mi nećemo odustati. Želimo da učinimo ljude plemenitijim, toplijim, solidarnijim, boljim i podstaći ih na brigu o žrtvama", kazala je Zajović i istakla kako se nada da će jednog dana uroditi sve plodom i da će " se mir graditi tako što će se preuzeti odgovornost".

Žene u crnom će 11. jula prisustvovati ukopu i dženazi 175 žrtava koje će konačno pronaći smiraj na mezarju u Potočarima.