Regija
8

Zajović: U Srbiji se nastavlja politika devedesetih godina

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na Terazijama, kod spomenika obješenim rodoljubima, za vrijeme Drugog svjetskog rata, NVO "Žene u crnom", obilježavajući Dan pobede nad fašizmom održale su antifašistički scenski performans pod nazivom "Zahtevam", javlja dopisnik Anadolu Agency.

Glavna koordinatorka ove nevladine organizacije Staša Zajović, rekla je da je današnja akcija "Zahtevam" upućena institucijama države Srbije.

"Upućena je onim institucijama, koje ne samo da ne poštuju antifašističko naslijeđe, nego tolerišu i blagonaklono gledaju, zbog čega ih smatramo saučesnicima u tome što rade, bilo riječju, bilo djelom, na klerofašističke i neonacističke organizacije“, kazala je Zajović.

Ističući da se i sada u Srbiji nastavlja "politika devedesetih godina“, Zajović je navela:

"Imaju jednu politiku koja je usmjerena ka Evropskoj uniji, a drugu prema javnosti Srbije, a to je stvarnost progona drugačije mislećih, progona onih koji su drugačiji na etničkoj, rasnoj, političkoj, seksualnoj osnovi“.

Navodeći da članice NVO "Žene u crnom" nisu samo svjedokinje  nasilja, već i objekti, a da je represija kontinuirana od '91, pa do sada, Zajović je istakla:

"Smatramo da je država direktno odgovorna za to, posebno sada kada se deklarativno zalaže za prava branitelja i braniteljki. Zahtijevamo da poštuju sve one usvojene dokumente“, jer kako je rekla,  opasna je situacija u kojoj se u Srbiji "počinioci zločina i oni koji glorifikuju ratne zločine posmatraju kao heroji, a oni koji su žrtve, bivaju optuženi i okrivljeni za nasilje koje se nad njima vrši“.

Kao podrška "Ženama u crnom", zbog kako je rekao, Lazar Pavlović "progona, poziva na linč i prijetnji smrću", Gej strejt alijansa se pridružila današnjem performansu.

"Danas smo ovdje da na veliki Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom pokažemo svoju solidarnost sa borbom protiv fašizma", istakao je Pavlović.