Negativa(c) dana
0

Željezničari nemaju hljeba, Vlada RS nema rješenje

Sarajevo-x.com
Štrajk u "Željeznicama Republike Srpske" nastavljen je jer Vlada RS nije uspjela iznaći rješenje. Radnici plaću nisu primili pet mjeseci, a regresa nema dvije godine.

Ukupni dug prema radnicima u "Željeznicama Republike Srpske" iznosi blizu 21 milion maraka. No, Vlada RS trenutno nema novca da ljudima, koji su uprkos teškim uslovima radili, isplati ono što im duguje.

Brojne porodice su gladne. Željezničari svojoj djeci nemaju čime kupiti hljeb, no izgleda da to ministre i ne dotiče.

Na sastanku ministra saobraćaja i veza Nedeljka Čubrilovića s predstavnicima Štrajkačkog odbora i Uprave preduzeća nije postignut dogovor o zahtjevima sindikata.

Čubrilović je na sastanku kazao da vlada nema novca da bi se radnicima isplatile plaće, ali će nastaviti razgovore kako bi pronašli rješenje.

Čubrilović je naveo da štrajk nanosi štete privredi, pogotovo teškoj industriji koja ionako radi s veoma ograničenim kapacitetima.

Zar su radnici stupili u štrajk zato što im je dobro? I da li bi trebali obustaviti štrajk samo zbog toga što to nanosi štete privredi, te nastaviti raditi iako ne primaju plaće?

U Željeznicama RS-a i danas nastavljen štrajk

Očigledno je da ministar ni u jednom trenutku nije pomislio na štetu koja se nanosi porodicama željezničara, te ga ne dotiče to što porodice tih ljudi jedva iznalaze novac da bi se prehranili, jer on i ne zna šta znači živjeti sa saznanjem da sutra možda nećete moći djeci moći kupiti hljeb.