Željeznice RS
0

Još jedan pokušaj dogovora ili će stati svi vozovi

FENA
Da li će na Željeznicama RS-a od danas biti preduzete radikalnije mjere i potpuno obustavljen saobraćaj ili će se pronaći rješenje za probleme zbog kojih je 7. februara počeo štrajk u tom javnom preduzeću znat će se nakon sastanka resornih ministara i prestavnika sindikata tog sistema.

"Nakon što smo najavili da bi danas moglo doći do radikalnijih mjera pozvani smo na vanredne pregovore sa ministrima“, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora "Željeznica RS" Zlatko Marin, uoči vanrednog sastanka s ministrima saobraćaja i veza te finansija RS, Nedeljkom Čubrilovićem i Zoranom Tegeltijom.

Tek nakon tog sastanka, koji je počeo u 10 sati, Štrajkački odbor željeznica RS-a će donijeti odluku, kako kaže Marin, "šta dalje".

Svi zahtjevi ostaju

Na vanrendom sastanku s predstavnicima Vlade RS-a planiraju, dodao je, ostati pri svojih zahtjevima.

Radnici Željeznica RS-a traže isplatu plata u punom iznosu, četiri razlike u zaradama iz prethodnog perioda, uplatu regresa iz 2009. i za prošlu godinu, 30 posto zarade iz septembra, te isplatu oktobarske, novembarske, decembarske i januarske plate u punom iznosu.

Svjesni su, kažu, gubitaka do kojih dolazi zbog štrajka, ali naglašavaju da sindikat i radnici nisu imali drugog načina da se bore za isplatu plata i ostalih dugovanja, po čijem osnovu im menadžment duguje 21 milion maraka.

U resornom ministarstvu su zatražili od predstavnika šest sindikata da primjenjuju Vladinu odluku o minimum procesa rada, tako što bi se povećao broj teretnih, nauštrb putničkih vozova, koji su saobraćali tokom štrajka.

Apel zaposlenim

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović apelirao je na zaposlene da svojim nepoštivanjem zaključka Vlade ne dovedu Željeznice u još veći problem i gubitke.

Naveo je i da je Ministarstvo primilo 23 zahtjeva za kompozicijama za prevoz robe u zemlje zapadne i istočne Evrope, kao i u Crnu Goru, te da će nepoštivanje ugovorenih poslova preduzeća s kojima Željeznice imaju ugovore dovesti do milionskih gubitaka.