|

Poziv Željeznicama RS-a da ne obustavljaju rad

Poziv Željeznicama RS-a da ne obustavljaju rad
0
F
FENA
10.2.2011. u 15:00
0
komentara
0

dijeljenja
Poziv Željeznicama RS-a da ne obustavljaju rad
Predstavnici Vlade RS-a pozvali su danas Štrajkački odbor Željeznica RS-a da ispoštuje Vladinu odluku o minimum procesa rada, te da sutra ne obustavljaju potpuno rad kako su najavili.
Iz Vlade RS-a tek za utorak najavljuju razgovore o saniranju posljedica i šteta u tom preduzeću.

“Vrlo odgovorno ćemo utvrditi i kako će se Željeznice kretati u narednom period i na koji način one mogu uopšte pozitivno poslovati. Moramo biti potpuno realni u ovom pristupu i znati kakva nas odgovornost čeka”, rekao je danas premijer RS-a Aleksandar Džombić.

On tvrdi da u utorak nije kasno za održavanje sastanka, iako su sindikati tražili od Vlade RS-a da do petka nađe rješenje za isplatu dugovanja prema radnicima u ukupnom iznosu od 21 miliona KM zbog čega su 7. februara stupili i u štrajk.

Premijer RS-a je ponovio i danas nakon sjednice Vlade da su svjesni značaja tog preduzeća, ali i problema koji su nagomilani, kako kaže, posljednih godina.

“Problemi nisu od juče”, naveo je Džombić, priznavši da plaće u tom preduzeću kasne oko četiri mjeseca, ali tvrdi, da ta kašnjenja traju od 2001. i 2002., a ne od jučer.

Istovremeno, rukovodstvo tog sistema moralo je u januara prići isplati samo 70 posto zarade za septembar, što je, konstatira Džombić, dovelo do pogoršanja odnosa u preduzeću i stupanja radnika u štrajk.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović potvrdio je da su u resor saobraćaja i veza stigla 23 zahtjeva privrednih subjekata koji traže da se ponovo uspostave teretne kompozicije, jer se u suprotnom štete mogu mjeriti stotinama miliona eura.

Tokom štrajka u Željeznicama RS saobraćaju putnički, ali su redukovani teretni vozovi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.