Sindikat ne odustaje
0

U Željeznicama RS-a i danas nastavljen štrajk

FENA
Sastanak predstavnika Vlade i Željeznica RS-a u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Sastanak predstavnika Vlade i Željeznica RS-a u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Predsjednik Štrajkačkog odbora Željeznica Republike Srpske Zlatko Marin pozvao je danas Vladu i resorno ministarstvo da nađu načina i ispune zahtjeve sindikata, jer dok se to ne dogodi štrajk neće biti prekinut.

Svjesni su, kaže, gubitaka do kojih dolazi zbog štrajka, ali naglašava da sindikat i radnici nisu imali drugog načina da se bore za isplatu plata i ostalih dugovanja, po čijem osnovu im menadžment duguje 21 milion maraka.

On je upozorio da će štrajk zaposlenih u Željeznicama RS-a, koji je počeo jučer, biti nastavljen sve do ispunjenja zahtjeva sindikata.

U resornom ministarstvu su zatražili od predstvanika šest sindikata da utvrde minimum procesa rada, tako što bi se povećao broj teretnih, nauštrb putničkih vozova, koji saobraćaju tokom štrajka.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović smatra da su menadžment i sindikat Željeznica zaduženi da utvrde minimum proseca rada i taj prijedlog dostave Vladi koja će se o tome izjasniti na sjednici u četvrtak.

Radnici Željeznica RS-a traže isplatu plata u punom iznosu, četiri razlike u zaradama iz prethodnog perioda, uplatu regresa iz 2009. i za prošlu godinu, 30 posto zarade iz septembra, te isplatu oktobarske, novembarske, decembarske i januarske plate.