BiH
262

Zbog entitetskog glasanja nije usvojen zakon o olakšicama za zapošljavanje mladih

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici nisu podržali Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila prijedlog ovog zakona jer nije bilo potrebne entitetske podrške iz Republike Srpske uz obrazloženje da zakon zadire u entitetske nadležnosti.

Lozančić smatra da je zakon potrebno donijeti jer prema podacima Zavoda za statistiku i Agencije za rad i zapošljavanje u BiH trenutno ima 560.000 nezaposlenih osoba, a prema podacima navedenim u Strategiji zapošljavanja BiH za period od 2010. do 2014. godine osobe od navršenih 15 do navršenih 35 godine čine više od polovine ukupnog broja nezaposlenih.

Primjenom ovog zakona značajno bi se pospješio proces upošljavanja, osobito mladih osoba, povećala ukupna gospodarska aktivnost, te značajno smanjio broj osoba koje rade 'nacrno', smatra predlagač zakona.

"Ovim zakonom bi se osiguralo da mlade osobe koje nemaju mame i tate u političkim i drugim institucijama vlasti i da se mogu na taj način zaposliti dobiju šansu da se regularno zaposle. Zakonom se predviđa da poslodavci za osobe do 28 godina ne uplaćuju ni poreze ni doprinose iz plaća kako bi se stimulirali poslodavci da primaju mlade osobe", pojasnio je novinarima Lozančić.

Iznio je podatak da oko 300.000 nezaposlenih čine mlade osobe i oni ne plaćaju poreze, a ako bi se zaposlili oni bi postali porezni obveznici, a omogućilo bi se poslodavcima da umjesto 70 posto sredstava koje uplaćuju za doprinose na plaće ulažu u proizvodne usluge kako bi stvarali pretpostavke za nova zapošljavanja.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Anto Domazet najavio je da Klub SDP-a neće podržati prijedlog ovog zakona jer on na administrativni način ne bi učinio zaposlenost održivom. On ne rješava problem nezaposlenosti zbog čega smatra da su potrebni programi za održivom zapošljavanje što Lozančićev prijedlog ne nudi.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić pozvao je poslanike da odbace negativno mišljenje nadležne komisije i da se da šansa da ga komisija ponovo razmatra te da oni koji nisu podržali zakon još razmotre svoje stavove.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić najavio je da će biti protiv negativnog mišljenja komisije jer BiH treba ovaj zakon, a Lozančić je predložio okvirni zakon.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Adnan Bašić smatra da je ovaj zakon došao u predizborno vrijeme te je upitao gdje bi se moglo zaposliti više od 250.000 mladih osoba jer se preduzeća zatvaraju.

Poslanici iz Republike Srpske ponovili su da zakon ne mogu podržati jer zadire u entitetske nadležnosti.

Izjašnjavanje o ovom zakonu uslijedit će nekon što poslanici obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.