vijesti
9

SDP i SDA će podržati prijedloge o smanjenju plaća funkcionerima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas raspravu o Prijedlogu okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u Bosni i Hercegovini koji je predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić.

U ovom zakonu predviđaju se ograničena primanja na svim nivoima i to tako da najvišu plaću imaju članovi kolektivnog šefa države, a svi ostali bi imali manju.

Suština ovog zakonskog rješenja jest ograničavanje javne potrošnje u BiH u svim oblastima na kojima je do sada Ured za reviziju institucija BiH ukazivao da se rastrošno troši te zakon predviđa ograničenje nivoa plaća, reprezentacije, troškova za stanove, za zakup prostora te troškove za nabavku službenih automobila.

Osnovna plaća najviših funkcionera u bh. institucijama da bude na maksimalno četiri i po prosječne isplaćene u BiH, neto plaća najviših funkcionera u RS-u i FBiH ne bi smjela biti veća od četiri prosječne, najviši kantonalni dužnosnici imali bi osnovnu plaću ne veću od 3,5 prosječne, u Brčko Distriktu bi bila 3,3 prosječne, a u općinama i gradovima tri prosječne plaće.

Neke od predloženih restrikcija su ograničena cijena i korištenje vozila, ukidanje naknada za komisije, ukidanje naknade za posjete porodici, ukidanje plaćanja ugovora o djelu i radu, smanjenje paušala, 1.000 KM maksimalno mjesečno za reprezentaciju, 150 KM mjesečni limit za mobitel te 20 KM po kvadratu najviša cijena zakupa stana.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić najavio je da će podržati sve današnje inicijative (njih pet) koje predviđaju smanjenje plaća u nadi da će se nešto promijeniti kada je u pitanju politika plaća u BiH.

Poslanici iz Republike Srpske ponovo su upozorili kao i na prethodnoj sjednici da ovaj zakon zadire u nadležnosti entiteta uz ocjenu da je RS već ranije smanjila javnu potrošnju

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić kazala je da danas treba završiti s ovim zakonom i sačekati stav Vijeća ministara BiH koje je zadužilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da u roku od 45 dana pripremi prijedlog Politike plaća i naknada u institucijama BiH za period 2015.-2018. godine te pripremi prijedlog odgovarajućih izmjena zakona kojima se regulira utvrđivanje plaća u institucijama BiH.

Lozančić je nakon toga ocijenio da zakon ne zadire u nadležnosti nego u džepove radi ograničavanja prevelike rastrošnosti javnih sredstava.

Poslanik Božo Ljubić, dosadašnji član HDZ 1990, naglasio je da od sada djeluje kao samostalni poslanik te iznio stav da treba sačekati dokument koji će Vijeće ministara BiH donijeti.

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH najavili su da će podržati prijedlog Lozančića, ali i prijedlog Milorada Živkovića (SNSD) koji predviđa smanjenje plaća u institucijama u BiH.

Saša Magazinović (SDP) je kazao da ovom klubu nije trebao zakon da bi radili na smanjenju javne potrošnje, a poslanik SDA Šefik Džaferović ističe da ne treba čekati Vijeće ministara BiH te da je odgađanje s prošle sjednice bilo nepotrebno zbog čega je i tražio izjašnjavanje danas o ovom zakonu.

Poslanici Kluba SBB-a kazali su da podržavaju svako ograničenje javne potrošnje i uopće rastrošnosti, ali su pozvali poslanike da se njihovi zahtjevi za smanjenje plaća objedine u jedan o kojem bi se poslanici izjašnjavali.

Izjašnjavanje o ovom zakonu uslijedit će nakon što poslanici obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.