{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završetak istraživanja nalazišta nafte i gasa na području Modriče

S
4.7.2012. u 18:00
3
14
Završetak istraživanja nalazišta nafte i gasa na području Modriče
3
Završetak istraživanja nalazišta nafte i gasa na području Modriče
Seizmička istraživanja nalazišta nafte i gasa danas će biti završena na području Modriče i nastavljena dolinom rijeke Bosne prema Doboju, rekao je Srni Goran Gubić, predstavnik preduzeća "Integral" iz Laktaša koje je logistička podrška ruskoj firmi "Kaliningrad geofizika".
Seizmička istraživanja nalazišta nafte i gasa na prostoru Republike Srpske provodi Kompanija "Kaliningrad geofizika" na osnovu ugovora sa Društvom za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa "Jadran-naftagas" iz Banjaluke i odobrenja Vlade Republike Srpske.

Umjesto planirana četiri, istraživanja su obavljena na osam pravaca na prostoru mjesnih zajednica Miloševac, Kladari Gornji, Kladari Donji, Skugrić, Garevac i Čardak.

Istraživanja su vršena uz magistralni put od Šamca do Modriče i nastavljena su lijevom obalom rijeke Bosne prema Doboju i dalje do opštine Teslić, rekao je Gubić i potvrdio da su radovi obavljeni uz puno razumijevanje lokalnog stanovništva i lokalne uprave Modriča.

Poljoprivredni inspektor u Modriči Todor Kojić rekao je da tokom radova, koji se obavljaju na zasijenim parcelama, od terenskih i specijalizovanih vozila "vibratora" ostaju neizbježni tragovi, odnosno štete na usjevima, pa vlasnici parcela mogu da prijave štetu kod predstavnika mjesnih zajednica u roku od 10 dana nakon nastanka.

On je dodao da će šteta biti naknadno procijenjena i isplaćena, ističući da će prema odštetnom cjenovniku vlasnicima uništenih usjeva biti isplaćena novčana naknada u odnosu na procijenjeni rod pšenice od pet tona po hektaru i kukuruza 10 tona po hektaru.

Minimalna širina zahvata na kojem će biti vršena procjena štete je četiri metra, pojasnio je Kojić i naglasio da su vlasnici parcela zadovoljni dosadašnjim odnosom izvođača radova.

Suočeni sa krađom i uništavanjem prateće opreme, specijalnih kablova, izvođači radova apeluju da građani ne uništavaju i ne kradu kablove sa prijemnicima, koji se mogu upotrijebiti samo za ova ispitivanja i ne mogu se koristiti za bilo koju drugu namjenu.

Istraživanja u Modriči trajala su dva mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: