{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Nakon godinu dana istraživanja još se ne zna da li ima nafte

F
26.9.2012. u 16:04
0
2
RS: Nakon godinu dana istraživanja još se ne zna da li ima nafte
0
RS: Nakon godinu dana istraživanja još se ne zna da li ima nafte
Nakon godinu dana od početka istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske danas je održana prezentacija o toj temi, a otkrivenih komercijalnih nalazišta još nema.
Preduzeće "Jadran-Naftagas“ (zajednička firma srbijanskog NIS-a i ruske kompanije "Zarubrežnjeft“ ima koncesiju u RS-u za istraživanje i korištenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa) i to na period od 28 godina.

Do sada je urađena reinterpretacija starih seizmičkih podataka, dekonzervacija i ispitivanje dviju starih bušotina koje je, kako tvrde u "Jadran-Naftagasu“, potvrdilo postojanje nafte i gasa u tragovima.

Urađena su i nova ispitivanja u Bosanskom Novom do Doboja, istražni prostor je i Semberija i Posavina, Majevica, dok je obrada dosad snimljenih seizmičkih podataka urađena u Naučno-tehnološkom centru NIS-a, a trenutno je u toku iterpretacija ovih podataka.

Cilj je da se do kraja godine, u saradnji sa stručnjacima "Gaspromnjefta“ i "Zarubrežnjefta“ definiraju lokacije za bušenje prve istražne bušotine na teritoriji RS-a, u Semberiji ili Posavini, kaže generalni direktor "Jadran-Naftagasa" Predrag Radanović.

"Početak bušenja se očekuje u prvom kvartalu 2013., dok će rezultat ovog bušenja dati smjernice za dalja istraživanja nafte i gasa na ovom području“, rekao je Radanović u izjavi novinarima nakon ove prezentacije.

Ukoliko rezultati budu pozitivni, kreće se s prvim vidom eksploatacije, dodao je on, uz uvjerenej da su Semberija i Posavina „najperspektivnije“ regije u tom pogledu, s tim da barataju i podatkom da bi se „ukupno moglo naći i oko 10 miliona tona nafte“.

Istraživanja nafte i gasa na ovom području vrše se više od 100 godina, ali iako postoji određeni broj bušotina s pojavama nafte i gasa, komercijalnih ležišta nema.

Da bi na osnovu dijela istraživanja koje „Jadran-Naftagas“ vrši mogla pronaći nafta, vjeruje i premijer RS-a Aleksandar Džombić, koji očekuje i konačne rezultate istraživanja.

Optimizam vlada i kod ministra industrije, energetije i rudarstva RS-a Željka Kovačevića, koji dodaje da bi od svega veliku korist trebalo da ima RS, posebno u vidu zapošljavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: