{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva istražna bušotina u RS-u početkom 2013. godine

S
15.4.2012. u 11:52
0
4
Prva istražna bušotina u RS-u početkom 2013. godine
0
Prva istražna bušotina u RS-u početkom 2013. godine
Kompanija "Jadran-naftagas" Banja Luka planira da ove godine uloži pet miliona eura u seizmička 2D ispitivanja nafte i gasa u Republici Srpskoj i da definiše koordinate prve istražne bušotine u RS-u, čije je bušenje predviđeno za prvi kvartal 2013. godine, izjavio je direktor kompanije Predrag Radanović.
Radanović je rekao Srni da je u 2011. godini izvršeno regionalno 2D seizmičko ispitivanje 210 kilometara područja od Novog Grada do Doboja i 490 kilometara detaljnih 2D reflektivnih seizmičkih ispitivanja na području Semberije, u opštinama Bijeljina, Ugljevik, Lopare i Zvornik.

On je dodao da je do sada u ove poslove uloženo tri miliona eura i da je trenutno u toku obrada i interpretacija terenskih podataka dobijenih u prvoj fazi terenskih istraživanja.

"Drugu fazu terenskih radova predstavljaju 2D reflektivna seizmička ispitivanja na području Posavine u opštinama Šamac, Modriča, Donji Žabar i Pelagićevo, čiji početak je planiran za april ove godine", rekao je Radanović, dodajući da je u okviru ovih istraživanja planirano snimanje još 300 kilometara seizmičkih profila.

Prema njegovim riječima, dosadašnje procjene geoloških rezervi temelje se na podacima starim oko 20 godina i one iznose približno 50 miliona tona, a rezultati do sada provedenih naftno-geoloških istraživanja ukazuju na postojanje naftno-gasnih potencijala u ovoj regiji.

"Ove geološke rezerve treba da potvrdimo terenskim seizmičkim radovima koji su obavljeni u 2011. godini i biće nastavljeni 2012. i 2013. godine, kao i istražnim bušenjem koje će krenuti početkom 2013. godine", naveo je Radanović.

On je dodao da će do kraja 2014. godine, do kada je definisana faza istraživanja, biti uložen ukupno oko 41 milion dolara.

U "Jadran-naftagasu" ističu dobru saradnju sa Vladom Republike RS-a, Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva, BiH MAK centrom za uklanjanje mina, Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičkim zavodom za geološka istraživanja.

"Jadran-naftagas" je zajedničko preduzeće NIS "Gaspromnjefta" i "Njeftgasinkora", osnovano 14. decembra 2010. godine u Banjoj Luci, sa osnovnom djelatnošću istraživanja i proizvodnje ugljovodonika na teritoriji RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: