{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi popisnih podataka

F
1.9.2014. u 14:30
6
10
Završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi popisnih podataka
6
Završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi popisnih podataka
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po planu aktivnosti, koji je usvojio Centralni popisni biro, uspješno je završena prva faza aktivnosti na unosu i obradi podataka Popisa stanovništva domaćinstava i stanova 2013. godine u Bosni i Hercegovini.
Iz Agencije za statistiku BiH je saopćeno da je u cjelosti (sto posto) završen proces ručne pripreme materijala, dok je 70 posto materijala prošlo proces skeniranja. Skeniran je popisni materijal u izvornom obliku, kakav je došao sa terena. Tako skenirane slike čuvaju se i ne mijenjaju tokom procesa obrade podataka popisa.

U toku su aktivnosti druge faze: OCR obrada podataka (optičko prepoznavanje sadržaja popisnice) koji se smještaju u bazu i šifriranje naseljenih mjesta, općina i stranih država, te zanimanja i djelatnosti.

Dosad je kroz OCR sistem obrađeno 55 posto od ukupnog broja popisnica, a šifrirano 70 posto od ukupno obrađenog materijala. Šifriranje se vrši tako da svi originalni odgovori ostanu sačuvani, a svaki od njih će imati svoju šifru.

Nakon unosa u bazu "sirovih“ podataka radiće se njihove kontrole (logičke i kontrole kontigenata) čime se otkrivaju dupliciteti, nejasnoće i nekonzistentnost odgovora i statističko čišćenje podataka popisa prikupljenih na terenu sa ciljem da se dobiju stvarni, relevantni i međunarodno usporedivi i priznati podaci o jedinicama popisa.

Statističko čišćenje podataka (Data cleaning) je jedna od uobičajenih faza/metoda obrade podataka, prikupljenih tokom statističkog istraživanja, a nakon njihovog unosa u bazu.

Od 27. januara do kraja maja ove godine u Centralnom mjestu za unos i obradu podataka radilo je više od 300 osoba, od kojih je, osim predstavnika sve tri statističke institucije bilo i 298 angažovanih po osnovu ugovora. Od kraja maja do kraja augusta smanjivala se potreba za brojem operatera koji su radili na ručnoj pripremi materijala i skeniranju popisnog materijala tako da je trenutno, po osnovu ugovora, angažovano 160 osoba.

Po planu aktivnosti bi, ako ne bude nekih nepredviđenih dešavanja, većina operatera trebala završiti svoj angažman do kraja godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: