|

Popis stanovništva: Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika

Popis stanovništva: Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika
0
F
FENA
19.11.2014. u 11:39
55
komentara
0

dijeljenja
Popis stanovništva: Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika Foto: Arhiv/Klix.ba
U skladu s planom aktivnosti na obradi popisnog materijala, objava konačnih rezultata popisa u BiH će započeti u 2015. godini. Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika, starosna i spolna struktura stanovništva, do nivoa naseljenih mjesta, kazala je za Agenciju FENA Mirsada Adembegović, savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH.
Prema njenim riječima, trenutno se radi na kontroli i validaciji podataka i definisanju pravila za izvođenje kategorija stanovništva, od kojih je najvažnija broj stalnih stanovnika BiH, odnosno rezidenata, u skladu sa Zakonom o popisu u BiH, Metodologijom popisa u BiH i međunarodnim preporukama.

"Za ovu aktivnost Delegacija Evropske Komisije u BiH osigurala je tehničku pomoć u vidu međunarodnih eksperata iz oblasti editovanja i kontrole popisnih podataka, koji počinju sa radom u decembru 2014. godine. Statističke institucije također rade na pripremi diseminacionih tabela, kao i knjiga za objavljivanje rezultata popisa", kazala je Adembegović.

Dodala je da je u toku i redovna međunarodna monitoring misija u kojoj eksperti iz IMO tima, zajedno sa osobljem iz statističkih institucija u BiH, rade na analizi do sada obrađenih podataka popisa.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer, na sjednici u Sarajevu, Informaciju Agencije za statistiku BiH o aktivnostima na obradi podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...