1.700 učesnika
9

Završen SBF 2017: BiH je zemlja u koju vrijedi investirati

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ovogodišnji Sarajevo Business Forum (SBF) koji je okupio rekordan broj učesnika iz skoro iz 30 zemalja svijeta večeras je zvanično zatvoren.

Posljednja specijalna sesija bila je posvećena povezivanju Indonezije i Bosne i Hercegovine, a kojom je moderirao izvršni direktor investicija u Indonezijskom investicijskom odboru Muhammad Mahmud Azhar Lubis.

Direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je danas da je ovogodišnji SBF, u svom osmom izdanju, okupio rekordan broj učesnika, odnosno oko 1.700 iz 30 zemalja širom svijeta.

On je istakao da je investitorima prezentirano 190 projekata i da je održano 317 sastanaka predstavnika kompanija, što je za 23 posto više nego prošle godine.

"Nadam se da smo, zajedno s medijima, uspjeli promijeniti sliku o Bosni i Hercegovini i Balkanu koji su bili povezivani s ratom i drugim negativnim stvarima, a danas je to jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu", kazao je Bukvić.

Zahvalio je govornicima i panelistima na iskustvima koja su podijelili, te Predsjedništvu BiH koje je pokrovitelj Sarajevo Business Foruma. Također, Bukvić je zahvalio brojnim državnim institucijama, agencijama i privrednim komorama na pomoći u organizaciji Foruma.

Osma po redu smotra investitora i poslovnih ljudi, ali i predstavnika država i vlada iz cijeloga svijeta, omogućila je učesnicima da se upoznaju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Zahvaljujući Sarajevo Business Forumu glavni grad BiH u ponedjeljak i utorak bio je ekonomski centar regije, koji se s pažnjom pratio i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Azerbejdžanu, Briselu i drugim mjestima širom svijeta.

Ovogodišnji SBF objelodanio je niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Najveća investitorska konferencija SBF 2017 u fokusu je imala i regionalno povezivanje pa je iz tog razloga jedan od najvažnijih panela bio posvećen saradnji država regiona i mogućnosti zajedničnog nastupanja pred međunarodnim investitorima.

Predstavnici stranih delegacija u protekla dva dana posebno su isticali kako je BiH zemlja u koju vrijedu ulagati što zbog geopolitičkog položaja, nezavisnosti ekonomije od politike, stabilnog kursa i radne snage.

sbf