Hotel Hills
27

Drugi dan velike investicijske konferencije Sarajevo Business Forum 2017

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sarajevo Business Forum 2017 (SBF), osma međunarodna investicijska konferencija, danas nastavlja rad.

Drugog i posljednjeg dana Foruma bit će održan niz sesija u Hotelu Hills na Ilidži, a međunarodni i domaći zvaničnici, investitori i stručnjaci će razmotriti teme povezivanja širih regiona istočne Azije i jugoistočne Evrope te centralne i zapadne Azije s našom regijom.

Kako je ranije najavljeno, poseban dio bit će posvećen ulozi evropske perspektive u ekonomskom razvoju. Bit će održani i okrugli stolovi o saradnji Dubaija s regijom te uvezivanju indonežanske privrede s poslovnim ljudima s Balkana.

Prvog dana Foruma u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisutnima su se, na otvaranju skupa, između ostalih, obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i direktor u Direkciji za proširenje EU Christian Danielsson. Uvodna obraćanja su imali i predstavnici organizatora, Islamske razvojne banke i BBI-a, predsjednik IDB-a Bandar M. Hajjar te Amer Bukvić, generalni direktor BBI-a.

Sarajevo Business Forum je ove godine okupio vodeće investitore i poslovne ljude iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona.

Na ovogodišnjem SBF-u predstavlja se niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Tradicionalno, već osmu godinu Sarajevo Business Forum organizuje BBI banka u saradnji s Islamic Development Bank Group (IDB). Pokrovitelj 8. SBF-a je Predsjedništvo BiH uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora Federacije BiH i Republike Srpske, te mnogih kompanija u BiH.