BiH
0

Zastupnički dom usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje je predložila Interresorna radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno zastupnici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Izmjene i dopune nakon usvajanja u drugom čitanju uz usvojeni amandman odmah su dostavljene Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i to po hitnoj proceduri. Usvojene izmjene Izbornog zakona BiH pogledajte ovdje.

Usvojeni su i amandmani Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnici nisu podržali amandman Damira Arnauta, Mirsada Isakovića, Maje Gasal-Vražalice i Senada Šepića.

Podsjećamo, na dnevnom redu kao tri odvojene tačke našle su se i izmjene Izbornog zakona BiH stavljene na usvajanje po hitnom postupku koje se tiču Mostara i to prijedlog zastupnika Mirsada Mešića i Damira Bećirovića, prijedlog zastupnice Borjane Krišto i prijedlog zastupnika Amira Fazlića i Mirsada Đonlagića.

O ovim prijedlozima zastupnici će se izjasniti do kraja sjednice. Opozicione političke stranke upozorile su kako je vladajuća parlamentarna većina postigle dogovor da podrže hitnost postupka, ali ne i usvajanje izmjena ovog zakona.

Ako zastupnici danas ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostare najvjerovatnije u ovom gradu ni ove godine neće biti raspisani lokalni izbori. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 4. maja donijet će odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u našoj državi.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uoči sjednice pozvao je bh. parlamentarce da konačno donesu odluku kojom će biti omogućeno provođenje lokalnih izbora u Mostaru.