BiH
8

Opozicija: SDA i HDZ BiH imaju tajni dogovor o izborima u Mostaru

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Zastupnici opozicionih političkih stranka u Parlamentarnoj skupštini BiH, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF), kazali su kako Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) imaju tajni dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

U toku je sjednica Zastupničkog doma PS BiH na kojoj je zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto kazala je da je prijedlog HNS-a u vezi izmjena Izbornog zakona koji se tiče Mostara u skladu s ustavom.

"Naš prijedlog u potpunosti provodi odluku Ustavnog suda BiH i otklanja svaki vid diskriminacije među građanima Mostara", rekla je Krišto.

Dodala je da misli kako je prijedlog HNS-a u odnosu na druge najbolje utvrdio izjednačenost vrijednosti glasa.

"Potrudili smo se da ni na koji način ne otvorimo diskriminaciju građana Mostara. Naš prijedlog ne dotiče se izbora gradonačelnika", istakla je Krišto.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je kako ima nezvaničnu informaciju da su koalicione stranke dogovorile da podrže hitnost postupaka svih prijedloga o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali da naknadno na glasanju obore sva tri prijedloga.

On je stranke koje čine vlast u BiH pozvao da kažu šta planiraju uraditi time i kakva rješenja imaju, odnosno da li planiraju naknadno sazvati sjednicu ili će dvije najutjecajnije stranke u Mostaru "ispod stola" dogovoriti neko od rješenja.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH Mladen Bosić je rekao da on kao neko ko dolazi iz političke stranke koja je u vlasti ne zna za dogovor da svi zakoni budu oboreni.

Sličnu informaciju kao Magazinović imao je i zastupnik DF-a Damir Bećirović koji je rekao da mu je poznat kako su SDA i HDZ BiH postigli novi sporazum.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je kako ne zna da postoji dogovor SDA i HDZ-a BiH, ali da će SDS štitit svoje stavove te da iz toga razloga nema potrebe za brigom.

Za dogovor nije čuo ni Damir Arnaut iz SBB-a koji je kazao kako nikada vlasti nisu bile bliže rješenju za Mostar. On je kazao kako ni SBB ne bi podržao podjelu Mostara. Zastupnike DF-a je pitao zašto se toliko boje izmjena Izbornog zakona BiH ističući kako ova politička stranka strahuje da bi se izmjenama mogao riješiti i problem izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda podsjećajući kako je predsjednik DF-a Željko Komšić rekao da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH ako Dragan Čović ne izmijeni Izborni zakon BiH.

Odgovorio mu je Željko Komšić koji je kazao kako nema ništa protiv da Arnaut izigrava advokata Draganu Čoviću pri tome dodajući da se samo boji da se ne dovrši ono što je započeto u ratu.

Parlamentarci su usvojili i prijedlog Kolegija Zastupničkog doma PS BiH da se nakon prvog čitanja obavi rasprava o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koje je predložila Interresorna radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva (zastupnici: Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović).

Nakon prvog čitanja zastupnici će imati priliku predložiti amandmane o kojim će se Zastupnički dom Parlamenta BiH očitovati odmah u drugom čitanju.

Podsjećamo, na dnevnom redu kao tri odvojene tačke našle su se izmjene Izbornog zakona BiH stavljene na usvajanje po hitnom postupku koje se tiču Mostara i to prijedlog zastupnika Mirsada Mešića i Damira Bećirovića, prijedlog zastupnice Borjane Krišto i prijedlog zastupnika Amira Fazlića i Mirsada Đonlagića.

Zastupnici su usvojili hitnost postupka prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH čiji su predlagači Mirsad Mešić i Damir Bećirović, a u toku je rasprava o prijedlogu izmjena Amira Fazlića i Mirsada Đonlagića.

Ranije je predsjedvajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao kako su se vlasti dovele do krajnjeg roka s obzirom na to da će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 4. maja donijet odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u našoj državi.

Zastupnici iz opozicionog SNSD-a kritikovali su činjenicu što su na dnevni red današnje sjednice stavljena tri prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar. Oni su istakli kako je ovo jedinstveni slučaju u bh. parlamentu gdje su na dnevni red jedne sjednice stavljena tri prijedloga koja se odnose na izmjene istog zakona.