BiH
6

Zastupnici Skupštine KS ponovo odbili zaduženje od 10 miliona KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici ponovo su odbili odluke na osnovu kojih je Vlada KS planirala novo zaduženje kantona u ukupnom iznosu od deset miliona KM.

Protiv odluka su bili zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH kao i Naše stranke, dok su zastupnik Socijeldemokratske unije (SDU) Mujo Hošić i samostalni zastupnik Enes Zeković bili suzdržani.

Za odluku je bilo 15 zastupnika: sedam Stranke demokratske akcije (SDA), pet samostalnih zastupnika, zastupnik Bosanske stranke (BOSS) Esed Radeljaš, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović te zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Damir Čardžić.

Ovakva odluka zastupnika uslijedila je nakon diskusije koja je osim rasprave o ovoj tački dnevnog reda sadržavala i brojne druge međusobne optužbe zastupnika, a dopredsjedavajući Skupštine KS Kemal Ademović (SDA)nekoliko puta pokušavao je vraćati raspravu na kolosjek.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Elmedin Konaković je tokom rasprave kazao da svako ko ne glasa za ovo zaduženje je protiv radnika Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI '84".

Ova tačka dnevnog reda posebno je sporna budući da je od ovih deset miliona 1,9 miliona KM predviđeno za projekte preduzeća "ZOI '84", a upravo ti novci potrebni su im za oporavak preduzeća i adekvatnu pripremu za predstojeću zimsku sezonu.

Inače radnici ovog preduzeća već dugo traže svoja prava na ulici i ispred zgrade Vlade KS posebno kao problem naglašavajući činjenicu da posljednja četiri mjeseca nisu primili platu, a danas su s nestrpljenjem očekivali ishod glasanja zastupnika.

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini KS Hadžem Hajdarević, između ostaloga je predložio da se organizira tematska sjednica o problemima preduzeća "ZOI '84", a zastupnik Konaković je kazao da je zastupnicima potreban izvještaj o poslovanju preduzeća.

S obzirom na izjave zastupnika i ministra finansija Muhameda Kozadre (SDA) da je ovo zaduženje bilo planirano usvojenim budžetom za ovu godinu, zastupnik Naše stranke Tarik Haverić je podsjetio da ova stranka nije glasala za budžet te da neće glasati ni za odluke.

Haverić je pojasnio da oni nisu protiv projekata, ali smatra da su se i kroz druge uštede mogli osigurati novci. Posebno je istaknuo da je porazno što kada se izabrani zvaničnici upozoravaju za nepotizam oni ih optužuju za insinuacije, ali u isto vrijeme i ne dozvoljavaju podatke o zaposlenima u preduzećima pozivajući se na zakon o zaštiti ličnih podataka.

Odluka o zaduženju pred zastupnicima je bila i na jednoj od prijašnjih sjednica i ni tada nije dobila potrebnu zastupničku većinu, a Haverić je danas upozorio da ministar Kozadra nije ponudio ni jedno objašnjenje zašto je odluka ponovo pred zastupnicima

Zastupnik Čardžić pozvao je zastupnike Skupštine koji su u Domu naroda Federalnog parlamenta da pokrenu inicijativu za promjenu Ustava FBiH kojom će se ukinuti kantoni jer oni nisu sposobni da se brinu o svojim javnim preduzećima.

Mujo Hošić, zastupnik SDU-a BiH je kazao da neće podržati zaduženje građana KS ukoliko se tačno ne zna gdje svaka KM ide, ako se manipulira radnicima ZOI-ja, upitao je zašto Vlada KS nije razdvojila ova zaduženja te bi dio zaduženja dobio apsolutnu većinu zastupnika.

Zastupnicima su se obratili i predsjednik Sindikata "ZOI '84" Alija Hodžić i v.d. dekana Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Zijad Mehić koji su pozvali zastupnike da odobre zaduženje, preduzeću ZOI ovi novi potrebni su za oporavak, a ASU za nastavak gradnje zgrade pred zimu kako svi dosadašnji radovi ne bi bili uzalud.

Inače kreditna zaduženja predviđaju sredstava za projekte Ministarstva obrazovanja od 4,5 miliona KM za ASU i završetak četiri osnovne škole, Ministarstva privrede od 2.900.000 KM od čega je 1,9 miliona KM podrška projektima ZOI '84 i milion KM za KJP "Skenderija", a za Ministarstvo zdravstva predviđeno je 500.000 KM za rekonstrukciju Doma zdravlja "Kumrovec".