BiH
3

Skupština KS usvojila program sanacije preduzeća "ZOI '84", Zetra ne ide pod hipoteku

FENA
Skupština KS (Foto: Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Odluku o prihvatanju Programa sanacije Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo, a razmatrajući ovaj program Vlada KS je donijela zaključak kojim se traži da se predloženi Program sanacije doradi kako bi bio provodiv u praksi.

U cilju realizacije ovog zaključka, ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okoliša te finansija Kantona Sarajevo, aktivno su se uključili u rješavanje problema i održali niz sastanaka sa predstavnicima preduzeća.

Kako je danas rečeno, zbog nelikvidnosti poslovanja i ugroženosti nastavka poslovanja preduzeća zbog poslovne politike investiranja iz kratkoročnih izvora finansiranja kao i prekomjernog zapošljavanja, ukazala se potreba za hitnu izradu Programa sanacije KJP "ZOI'84" Olimpijski centar Sarajevo.

Ministar privrede KS Emir Hrenovica istaknuo je da je preduzeće u 2012. godini imalo gubitak u iznosu od 2.262.966 KM, dobavljačima su dužni 7,5 miliona KM, a za oporavak potrebano im je kredit od osam miliona KM.

Jasno je rečeno da je dominantno učešće troškova zaposlenih, blizu 44 posto ukupnih rashoda, rekordnih 45,7 posto u 2012. godini.

Osnovni cilj programa sanacije je osiguranje uvjeta za nastavak poslovanja preduzeća i dovođenja preduzeća u stanje potpune likvidnosti.

Iz dugoročnog kredita izmirilo bi se ukupno 65 posto obaveza, drugim izvorima finansiranja 26 posto obaveza i reprogramiranjem obaveza devet posto.

Raspored izmirenja obaveza planiran je na osnovu prioriteta izmirenja obaveza i ročnosti osiguranja izvora sredstava za pokriće obaveza.

Kao kolateral za otplatu dugoročnog kredita preduzeće je predložilo, kao sigurne izvore prihoda, zakupnine od iznajmljivanja poslovnih prostora u mjesečnom iznosu od 140.964 KM na način da zakupac direktno uplaćuje mjesečne iznose zakupnine komercijalnoj banci.

Drugi kolateral bi bila hipoteka na poslovnoj zgradi preduzeća, procijenjene vrijednosti u iznosu od 11,35 miliona KM.

Kako je ministar Hrenovica kazao organizacijsko-kadrovsko restruktuiranje uz materijalnu i finansijsku konsolidaciju preduzeća može dati očekivane rezultate samo uz maksimalno korištenje postojećih resursa i uz osiguranje značajnih sredstava za nova ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju.

Napomenuo je da "ZETRA" neće biti stavljena pod hipoteku.

Većina zastupnika tokom rasprave ocijenila je da je ovaj prijedlog sanacije dobar i doprinijet će tome da preduzeće ne bude stavljeno pod stečaj.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Nedžad Fazlija je istaknuo da "ZOI '84" nije u tako teškoj situaciji kao neke druge firme, jer je vrijednost firme mnogo veća od iskazanog gubitka i nije slučaj kao u GRAS-u gdje je duplo veći gubitak od vrijednosti firme.

Fazlija je dodao da Evropski olimpijski festival mladih - EYOF neće moći biti organiziran sa 127 ljudi, napominjući da je ovo takmičenje šansa za razvoj modernog skijaškog centra.