|

Skupština KS usvojila program sanacije preduzeća "ZOI '84", Zetra ne ide pod hipoteku

Skupština KS usvojila program sanacije preduzeća "ZOI '84", Zetra ne ide pod hipoteku
3
F
FENA
23.12.2013. u 20:51
15
komentara
3

dijeljenja
Skupština KS usvojila program sanacije preduzeća "ZOI '84", Zetra ne ide pod hipoteku Skupština KS (Foto: Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Odluku o prihvatanju Programa sanacije Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo, a razmatrajući ovaj program Vlada KS je donijela zaključak kojim se traži da se predloženi Program sanacije doradi kako bi bio provodiv u praksi.
U cilju realizacije ovog zaključka, ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okoliša te finansija Kantona Sarajevo, aktivno su se uključili u rješavanje problema i održali niz sastanaka sa predstavnicima preduzeća.

Kako je danas rečeno, zbog nelikvidnosti poslovanja i ugroženosti nastavka poslovanja preduzeća zbog poslovne politike investiranja iz kratkoročnih izvora finansiranja kao i prekomjernog zapošljavanja, ukazala se potreba za hitnu izradu Programa sanacije KJP "ZOI'84" Olimpijski centar Sarajevo.

Ministar privrede KS Emir Hrenovica istaknuo je da je preduzeće u 2012. godini imalo gubitak u iznosu od 2.262.966 KM, dobavljačima su dužni 7,5 miliona KM, a za oporavak potrebano im je kredit od osam miliona KM.

Jasno je rečeno da je dominantno učešće troškova zaposlenih, blizu 44 posto ukupnih rashoda, rekordnih 45,7 posto u 2012. godini.

Osnovni cilj programa sanacije je osiguranje uvjeta za nastavak poslovanja preduzeća i dovođenja preduzeća u stanje potpune likvidnosti.

Iz dugoročnog kredita izmirilo bi se ukupno 65 posto obaveza, drugim izvorima finansiranja 26 posto obaveza i reprogramiranjem obaveza devet posto.

Raspored izmirenja obaveza planiran je na osnovu prioriteta izmirenja obaveza i ročnosti osiguranja izvora sredstava za pokriće obaveza.

Kao kolateral za otplatu dugoročnog kredita preduzeće je predložilo, kao sigurne izvore prihoda, zakupnine od iznajmljivanja poslovnih prostora u mjesečnom iznosu od 140.964 KM na način da zakupac direktno uplaćuje mjesečne iznose zakupnine komercijalnoj banci.

Drugi kolateral bi bila hipoteka na poslovnoj zgradi preduzeća, procijenjene vrijednosti u iznosu od 11,35 miliona KM.

Kako je ministar Hrenovica kazao organizacijsko-kadrovsko restruktuiranje uz materijalnu i finansijsku konsolidaciju preduzeća može dati očekivane rezultate samo uz maksimalno korištenje postojećih resursa i uz osiguranje značajnih sredstava za nova ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju.

Napomenuo je da "ZETRA" neće biti stavljena pod hipoteku.

Većina zastupnika tokom rasprave ocijenila je da je ovaj prijedlog sanacije dobar i doprinijet će tome da preduzeće ne bude stavljeno pod stečaj.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Nedžad Fazlija je istaknuo da "ZOI '84" nije u tako teškoj situaciji kao neke druge firme, jer je vrijednost firme mnogo veća od iskazanog gubitka i nije slučaj kao u GRAS-u gdje je duplo veći gubitak od vrijednosti firme.

Fazlija je dodao da Evropski olimpijski festival mladih - EYOF neće moći biti organiziran sa 127 ljudi, napominjući da je ovo takmičenje šansa za razvoj modernog skijaškog centra.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...