BiH
91

Ministar i radnici ZOI'84 postigli dogovor nakon prekida sjednice

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici KJKP ZOI'84 ušli su večeras u zgradu institucija Kantona Sarajevo i prekinuli sjednicu koja se tu održavala, nakon što na dnevni red nije došlo izglasavanje o kreditnom zaduženju KS.

Radnici su ušli u hodnik i pokušali ući u salu, a u tome su ih spriječili policijski službenici MUP-a KS. U međuvremenu su svi zastupnici iz zgrade izašli na drugi izlaz, a potom je ministar privrede Emir Hrenovica uspio dogovoriti sa radnicima da sutra ujutro u 9 sati sastanak održe uprava, radnici i ministri.

Bit će upućen i zahtjev za hitni nastavak današnje sjednice.

Kako javlja naš reporter, osim naguravanja i povišenih glasova, večeras nije bilo incidenata u zgradi KS.

Podsjetimo, radnici ZOI'84 su se prošle sedmice i ponovo danas okupili pred zgradom Vlade KS tražeći da se hitno riješe njihovi problemi. Naime, radnici nisu primili četiri plate, a doprinosi im nisu uplaćeni od septembra prošle godine, tako da ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, niti se liječiti.

Tokom protesta su poručili kako su oni i njihova djeca gladni, te molili predstavnike kantonalne vlasti da im daju njihov pošteno zarađeni novac.

Predsjednik Sindikata KJP ZOI '84 Alija Hodžić večeras je povišenim tonom govorio zastupnicima u kakvom su stanju radnici.

"Sram vas bilo, čuli smo danas kolike su vaše plate, a mi nemama šta da jedemo. Nismo mi ničiji jetimi. Tu su i invalidi koji od jutros čekaju da se njihovi problemi riješe. Imamo rješenje, ali niko neće da nas čuje", kazao je Hodžić.

Radnici su otišli kućama, dok je dio njih otišao u prostorije Zetre gdje će prenoćiti. Ističu da se štrajk nastavlja.

"Skupština KS nije dozvolila da se obratimo niti je htjela razmatrati tačku dnevnog reda 6. gdje pripada i ZOI'84. U jednom trenutku rekli smo im da nije pošteno to što rade, da ih bude sram i za šta primaju platu, ali oni su zaključili sjednicu. Postigli smo dogovor s ministrom privrede Hrenovicom i ministrom okoliša Petrovićem da sutra održimo sastanak kako bi uradili doradu sanacionog programa kako bi našli sredstva da bi mogli otvoriti sezonu, ovjeriti knjižice i primiti platu", rekao je Alija Hodžić, predsjednik Sindikata privrede ZOI'84 po izlasku iz zgrade Vlade KS.