BiH
20

Skupština KS nije podržala odluku da se Kanton Sarajevo zaduži 10 miliona KM

FENA
Sa 15 glasova za, pet suzdržanih i deset protiv zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu podržali odluku o zaduženju Kantona Sarajevo u iznosu od 10.000.000 KM.

Po toj odluci Kanton Sarajevo se trebao zadužiti 8.800.000 KM kod Union Banke d.d. Sarajevo i UniCredit Bank d.d. Mostar za kapitalne projekte, koje su danas podržali zastupnici SDA i Esed Radeljaš iz BOSS-a.

S druge strane, zastupnici SDP-a, SBB-a, Naše stranke, te samostalni zastupnik Enes Zeković nisu podržali dodjelu kreditnih sredstava za projekte Ministarstva obrazovanja od 4.500.000 KM, Ministarstva privrede od 2.900.000 KM, Ministarstva zdravstva od 500.000 KM, kao ni da se po 300.000 KM Kanton zaduži za projekte Ministarstva za boračka pitanja, Ministarstva za kulturu i sport, Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Kantonalni ministar finansija Muhamed Kozadra (SDA) istakao je da se ova kreditna sredstva odnose na zaduženja kod domaćih banaka, dok je po preporuci Komisije za javne nabavke donio drugu Odluku o izboru IntesaSanpaolo Banke d.d. BiH kao najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluga dugoročnog kreditnog zaduženja Kantona Sarajevo od 1.200.000 KM za projekte Ministarstva stambene politike KS.

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS, Kemal Ademović (SDA), ističući da će uvijek u smislu kapitalnih projekata Vladu Kantona Sarajevo podržati kazao je da „Vladi i premijeru treba dati šansu da se dokaze a onda na osnovu izvještaja ocijeniti njihov rad“

"Činjenica je da u Skupštine ne funkcioniše ono što se zove parlamentarna većina. Ako treba izglasajte nepovjerenje Vladi KS, ali nemojte ići preko leđa građana. Da bi svi skupa izašli na zelenu granu moramo postati odgovorni", naveo je Ademović, pozivajući Vladu KS da tako i radi.

Zastupnik Mujo Hošić (SDU) rekao je da neke stavke ne fukcionišu na način kako su predočene u odluci jer „imaju redovna primanja u skladu sa zakonom“.

"Ova odluka nije urađena u skladu sa zakonom", tvrdi Hošić.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, kazao je da „ ovdje nisu sporni projekti, već to što ih Vlada KS nije finansirala iz budžeta kako je i usvojeno.

Slično mišljenje je naglasila i zastupnica SBB-a Selma Filipović tvrdeći da „SBB neće podržati kreditno zaduženje“.

"Također, želim skrenuti pažnju na činjenicu da je način na koji pojedini zastupnici izražavaju nezadovoljstvo zabrinjavajući. Svjesni smo da se nad predsjedavajućom Skupštine KS Mirjanom Malić vrši mobing, što je nedopustivo. Pitam se kakvo je to glasačko tijelo koje podržava takvu bahatost", dodala je Filipović.

Predsjedavajuća Malić je još jednom naglasila da se „ne može pod replikom iznositi ono što nije na dnevnom redu i što nije predmet rasprave“.

" U prošlosti je bilo svakakvih replika i osuđujem takav pristup", konstatovao je Ademović.

Govoreći da ne želi držati lekcije o lijepom ponašanju Filipović je zastupnicima poručila da trebaju voditi računa o međusobnom uvažavanju.