{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici iz RS-a ne odustaju: Uvesti entitetsko glasanje EU parlamentarcima

13.9.2017. u 13:40
31
79
Zastupnici iz RS-a ne odustaju: Uvesti entitetsko glasanje EU parlamentarcima
31
Zastupnici iz RS-a ne odustaju: Uvesti entitetsko glasanje EU parlamentarcima
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici iz Republike Srpske nastavili su na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH insistirati na tome da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i Europske unije uvede princip entitetskog glasanja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Državni parlamentarci danas su razmatrali inicijativu predsjedavajućeg Zajedničke komisije PSBiH za evropske integracije Nikole Lovrinovića kojom se traži izjašnjavanje domova Parlamentarne skupštine BiH o Poslovniku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta. Lovrinović je ovu inicijativu predložio zbog nemogućnosti usvajanja Poslovnika.

Riječ je o Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje koji se uspostavlja za svaku državu u procesu pridruživanja EU i koji se uspostavlja na osnovu odredbi koje su navedene u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Parlamentarni odbor treba biti sastavljen od jednakog broja predstavnika parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta koji donosi odluke natpolovičnom većinom članova svake delegacije.

U prijevodu to znači da je potrebno više od pola glasova bh. delegacije i više od pola glasova članova evropske delegacije kako bi određena odluka bila usvojena. Bosanskohercegovačku delegaciju čine svi članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije.

Predstavnici manjeg bh. entiteta nastavili su insistirati da se u poslovnik Parlamentarnog odbora unese da će delegacija BiH odlučivati u smislu prakse koja je inače zastupljena u Parlamentarnoj skupštini BiH, što znači da će za donošenje odluka biti potreban etnički princip.

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula uputili su 15. juna 2017. godine pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnosne poslove Federici Mogherini u kojem su je informisali o problemima u bh. delegaciji.

Oni su od Mogherini zatražili da ovaj problem stavi na dnevni red svih sastanaka koje će Evropska služba za vanjske poslove i Evropska komisija imati sa predstavnicima iz BiH.

"BiH do danas ostaje jedina zemlja koja je u procesu proširenja u kojoj takvo rijelo nije moglo biti ispravno konstituisano. Potrebno je ovo pitanje hitno riješiti pošto se parlamentarna saradnja i dijalog , kao i parlamentarni nadzor procesa pridruživanja EU, ključni za napredak BiH na evropskom putu", piše u pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: