Demokratija u praksi
32

Zašto je bolje biti politička vaga nego pobjednička stranka

S. Hambo
Edin Forto (Naša stranka), Dritan Abazović (URA) i Božo Petrov (Most)
Edin Forto (Naša stranka), Dritan Abazović (URA) i Božo Petrov (Most)
Nekoliko izbornih ciklusa iza nas pokazalo je da je mnogo bolje i isplativije biti politička vaga nego uslovno pobjednička stranka. Kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji.

To je posebno izraženo u državama gdje postoji kakav-takav politički pluralizam. Naravno, to znači i mnogo veću političku trgovinu, ali i najčešće nestabilniju vlast.

U posljednjih nekoliko godina politika je posebno izrodila i naglasila funkciju političke vage, stranačke opcije koja je negdje između dva opoziciona bloka, ali je neophodna prevaga za vlast. Takva politička grupacija u praksi crpi i mnogo više benefita nego što ima podršku na terenu, ali u političkoj utakmici maksimalno se snalazi.

Najbliži i najsvježiji primjer imamo u BiH, a konkretno u Sarajevu. Dvije stranke koje stoje na suprotnim stranama i koje su dobile najviše glasova nisu imale kapacitet da same formiraju vlast. U takvim okolnostima pribjegava se trgovanju i koaliranju s opcijama koje imaju dva, tri ili četiri mandata i dolaze u poziciju većine. U Kantonu Sarajevo to je bila Naša stranka. Ni SDA s najviše mandata, niti Narod i pravda nisu bile u poziciji da same formiraju vladu.

U takvoj poziciji na scenu stupa politička vaga koja koristi šansu i u podjeli pozicija dobija čak i premijera, koju je preuzeo Edin Forto.

Najsvježiji primjer moći politčke vage imamo u Crnoj Gori. Tamo je pokret URA, koji predvodi Dritan Abazović, politička alfa i omega, iako u skupštini imaju svega četiri zastupnika. Prvo je Ura prije 18 mjeseci bila presudna da s vlasti nakon 30 godina bude skinut DPS Mila Đukanovića. Uzeli su poziciju potpredsjednika vlade i nametali ritam političke igre. I kada znate da ste odlučujući faktor, onda možete i ucjenjivati.

Ura je prije tri dana tako srušila vladu koju je slavodobitno napravila, a sada sa svoja četiri mandata vode cijeli proces i pregovaraju za novu vladu pa je izgledno da dobiju i poziciju premijera.

Drugim riječima, danas, ukoliko niste apsolutni pobjednik izbora, kao što je naprimjer u Srbiji Aleksandar Vučić i SNS, pa imate slatke muke da sami sebi pravite kojekakvu opoziciju, onda je u političkom smislu isplativije biti stranka koja čini prevagu. Tada dobijete i više nego što zaslužujete izbornom voljom.

U sličnoj poziciji prije nekoliko godina u Hrvatskoj je bio politički pokret Most, koji je trgovao u prostoru između HDZ-a i SDP-a i kada se Božo Petrov profilirao u jednu od ključnih političkih ličnosti u Hrvatskoj.

I kako je nekad manje ustvari više, tako je i u politici, samo zavisi kako će politička vaga odigrati naredni potez.