Igor Radojičić
0

"Zakon je kvalitetna pravna osnova za referendum"

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić ocijenio je da je usvajanjem Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS dobila kvalitetnu pravnu bazu da parlament može u određenom trenutku da pozove građane RS na referendum.

Radojičić je večeras rekao novinarima da je potpuno uvjeren da ovaj zakon može izdržati test Ustavnog suda RS.

On je istakao da se glasanje opozicionih stranaka protiv zakona može tumačiti jedino kao njihovo protivljenje Zakonu o referendumu, jer suštinski njihovih primjedbi na zakon nije bilo i primjedbe amandmani odnosili su se uglavnom na definisanje referendumskog pitanja, koja su vrlo sporna. 

Radojičić je ukazao na potrebu da PDP, SDS i SRS RS nađu svoje listinge glasanja iz 2005. godine kada su ''izglasali reformu odbrane i članom  84  Zakona o odbrani BiH propisali da BiH ide u NATO savez''.

"Taj zakon je i dalje na snazi i ako neko želi da ga mijenja treba da promijeni Zakon o odbrani BiH. To nema nikakve veze sa referendumom o NATO-u u RS'', naglasio je Radojičić nakon završetka posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je po hitnom postupku usvojen Zakon referendumu i građanskoj inicijativi.
	
Govoreći o mogućnosti da ocjena ustavnosti ovog zakona bude zatražena i pred Ustavnim sudom BiH, Radojičić je rekao da postoje pravne mogućnosti za obraćanje građana BiH i Ustavnom sudu BiH, ali da to nije zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

"Zaštita vitalnog nacionalnog interesa prema Ustavu RS je vrlo precizno propisana i ona se putem Vijeća naroda RS traži pred Ustavnim sudom RS'', istakao je Radojičić.
On je rekao da se zaštita pred Ustavnim sudom BiH može tražiti ukoliko neko tvrdi da neka od odredbi usvojenog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH, ali da ne vidi u čemu ovaj zakon, koji je prije svega tehničke i proceduralne prirode, ne bi bio u skladu sa nekom odredbom tog ustava.

Radojičić vjeruje da objektivna pravna analiza pred Ustavnim sudom BiH može dati pozitivnu ocjenu o ovom zakonu.