Milorad Dodik
0

"Međunarodne institucije nisu ocijenile protivustavnim zakon o referendumu"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer RS-a Milorad Dodik tvrdi da predstavnici međunarodne zajednice ne smatraju da je protivustavan Vladin prijedlog zakona o referendumu i građanskoj incijativi koji će sutra razmatrati entitetski parlament.

“Zakon su pogledale mnoge međunarodne institucije i nisu ocijenile da je to protivustavno, što se čuje od opozicionih stranaka u RS-u koje su postale portparol međunarodne zajednice, predstavljajući problematično one stvari koje nisu takve“, rekao je Dodik.

On smatra da je važno za RS da zakon o referendumu i građanskoj incijativi bude usvojen u obliku u kome je i predložen Narodnoj skupštini RS-a za sutrašnje zasjedanje, jer može da prođe i ocjenu Ustavnog suda RS-a i relevantnih međunarodnih organizacija.

Dodik je u izjavi novinarima, nakon posebne sjednice entitetske vlade, rekao da je ovaj zakon veoma važan za RS i da neki iz opozicije pokušavaju da od svega naprave, kako je naveo, neko sporedno pitanje, predstavljajući sve oko referenduma kao „predizobrni trik SNSD-a“.

“Pozvali smo i opoziciju da se dogovorimo oko predloženog zakonskog rješenja o referendumu, jer moramo imati zakon koji neće biti sporan“, rekao je Dodik, ističući da njegova stranka podržava to da se važne teme stave na referendum.

Sigurno je, navodi, da je važna tema i pristupanje BiH NATO savezu.

„Mi smo za to da BiH pristupi tome savezu i isto smo da se to pitanje provjeri na referendumu kada za to dođe vrijeme“, rekao je Dodik, ali i dodao da ne dolazi u obzir uslovljavanje donošenja zakona o referendumu ubacivanjem teme u vezi pristupanja BiH u NATO savez, jer dovodi u pitanje ustavnost tog zakonskog rješenja.

Podsjetio je i da u Ustavu stoji da se refrendum može organizirati o pitanju iz nadležnosti RS-a, a veoma je diskutabilno da li je pitanje NATO saveza u nadležnost RS-a.

“RS ima pravo glasa i može reći da i protiv, ali ne može donijeti konačnu odluku o tome“, rekao je Dodik i podsjetio da je ta odluka donijeta još u ranijem vremenu, kada je na vlasti bio SDS i PDP.

On je rekao i da je opoziciji predloženo da se zajednički donese zakon o referendumu i konsenzusom odredi rok o eventulanom referendumu.

„Oni žele da predstave da ovdje ništa ne valja i pokušavaju da tendenciozno predstave kako je ovdje sve loše“, rekao je entitetski premijer komentirajući pritužbe opozicije u vezi s Vladinim prijedlogom zakona o referendumu.