{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a utvrdila Prijedlog zakona o referendumu

F
26.1.2010. u 11:59
0
63
Vlada RS-a utvrdila Prijedlog zakona o referendumu
0
Vlada RS-a utvrdila Prijedlog zakona o referendumu
Vlada RS-a danas je na posebnoj sjednici u Banjoj Luci utvrdila Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi po hitnoj proceduri, saopćio je ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Također, entitetska vlada traži sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi ovaj zakonski akt bio usvojen.

Ministar Lipovac smatra da Vijeće naroda RS-a, odnosno klubovi konstitutivnih naroda, neće imati primjedbi na ovaj zakonski akt jer je tehničkog karaktera.

Ako i bude primjedbi, kaže, vjeruje da bi se na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a mogle usaglasiti te da o njemu neće odlučivati Ustavni sud RS-a.

"Predloženim zakonom određuje se kako se provodi referendum, koji su organi zaduženi za taj posao, način glasanja i drugo, ali ne sadrži, ono što može biti sporno - referendumsko pitanje, odnosno ono o čemu se može glasati ili ne glasati", jer je to ostavljeno da se odredi u skladu s Ustavom RS-a", rekao je Lipovac na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Referendumsko pitanje definirat će se posebnim odlukama Narodne skupštine RS-a, koja jedina po Ustavu može raspisati taj vid izjašnjavanja građana.

Zakonom je regulirano i da bi referendum provodila posebna komisija, a ne Republička ili općinske izborne komisije.

Lipovac ne očekuje ni reagiranje OHR-a zbog činjenice da se u RS-u usvaja novi zakon o referendumu, navodeći da je to demokratsko pravo svih zemalja.

Naveo je i da u Vladinom zakonu postoje suštinske razlike u odnosu na one definirane u Nacrtu zakona o referendumu i građanskim inicijativama koji je bila predložila Srpska demokratska stranka, ali nije ga odobrio zakonodavni odbor Narodne skupštine RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: