{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Vladin zakon o referendumu 9. februara u Skupštini RS-a

F
FENA
28.1.2010. u 14:56
0
59
Vladin zakon o referendumu 9. februara u Skupštini RS-a
0
Vladin zakon o referendumu 9. februara u Skupštini RS-a
Narodna skupština RS
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će se po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je utvrdila Vlada RS-a, bit će održana 9. februara u Banjoj Luci, odlučio je danas Kolegij entitetskog parlamenta.
Osim tog zakonskog akta, razmatrat će se, također po hitnom postuku, i Prijedlog zakona o državljanstvu RS-a te u redovoj proceduri Nacrt zakona o formiranju garantnog fonda u RS-u.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić je, govoreći o Prijedlogu Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, rekao da se radi o „univerzalnom zakonu u kojem nije definirano ni referendumsko pitanje, niti odluka o raspisivanju referenduma“.

Te odluke mogu biti donesene, naveo je, tek nakon što zakon stupi na snagu, za šta će trebati nekoliko mjeseci, s obzirom na to da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a već najavio pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zakonom o referendumu u RS-u.

Radojičiću nije, kako kaže, jasno kako je Klub Bošnjaka mogao da najavi zaustavljanje ovog zakona „na neviđeno“, odnosno da se niko od njih nije upozao o njegovom sadržaju, ali i tvrdi da se svakako takav postupak od Kluba Bošnjaka može očekivati.

Rekao je novinarima i da SDS-ov zakon o referendumu, koji je skinut s dnevnog reda na prošloj sjednici Skupštine, nije prošao Zakonodavni odbor jer je sadržavao odredbe suprotne Ustavu RS-a.

SDS je u tekstu svog prijedloga zakona uvrstio odredbe po kojima je referendum obavezan prilikom pristupanja BiH u bilo koji vojni savez i u slučaju ustavnih promjena u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: