Preventivno djelovanje
47

Zabrana pušenja na javnim mjestima smanjuje rizik oboljenja od raka pluća kod pasivnih pušača

A. Ku.
Građani uživaju u sunčanom danu baštama sarajevskih kafića (Foto: I. L./Klix.ba)
Građani uživaju u sunčanom danu baštama sarajevskih kafića (Foto: I. L./Klix.ba)
U Evropskoj uniji (EU) je, prema procjenama, od 2002. godine više od 79.000 odraslih osoba, uključujući 19.000 nepušača, umrlo zbog izloženosti duhanskom dimu kod kuće (72.000) i na radnom mjestu (7.300).

Preporukom Vijeća EU iz 2009. godine ojačani su propisi o zabrani pušenja u javnim prostorima, a od maja ove godine zakonskom regulativom je ograničena upotreba duhanskih proizvoda u jednom dijelu BiH.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH stupio je na snagu 28. maja ove godine.

Zakon propisuje zabranu konzumiranja duhana u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, kao i privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Osnovna zamjerka

Ugostiteljski objekti imaju vremena za prilagodbu prostorija za nepušače dok institucije ne izrade potrebni pravilnik, nakon čega će biti izdavane kazne za one koji se ne budu pridržavali zakona.

Građani Kantona Sarajevo podržavaju zabranu upotrebe duhanskih proizvoda te navode da se nadaju da neće biti odstupanja u primjeni.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera BiH, kaže da je manjkavot zakona u tome što nije donesen na nivou BiH, već na nivou jednog entiteta.

"Objekti normalno rade. Mislim da se prašina digla bez potrebe, zakon je nesprovodiv. Najosnovnija zamjerka je ta što EU preporučuje donošenje zakona o zabrani duhanskih proizvod u BiH, ne u entitetu, oni ne poznaju to", kaže nam Hadžić.

Dodaje da građani Brčko distrikta ili entiteta Republika Srpska nisu imuniji na duhan od građana FBiH te da je i njima potrebna ista zakonska regulativa.

Hadžić: Građani u entitetu RS nisu otporniji na duhan
Hadžić: Građani u entitetu RS nisu otporniji na duhan

"Ako se političari ne mogu dogovoriti oko zdravlja građana BiH onda se ne mogu dogovoriti ni oko čega", stava je Hadžić.

Ljekari ukazuju da zdravstveni učinci zakonske zabrane pušenja postaju vidljivi veoma brzo, a uključuju smanjenje učestalosti srčanih udara i bolesti respiratornih organa, dok su ekonomski učinci tih propisa pozitivni ili neutralni.

Prof. dr. Maja Banjin, internista i subspecijalista onkolog, rekla je za Klix.ba da će zakon donijeti zdravstvenu korist građanima, posebno nepušačima.

"Ja kao ljekar onkolog i kao svjesna osoba podržavam taj zakon", rekla nam je dr. Banjin.

Novi zakoni

U 2020. godini od karcionoma pluća preminule su 1.104 osobe u FBiH. Pušači su najugoroženija kategorija kada je riječ o nastanku malignih neoplazmi u procentu od 44,1 posto, ali i izloženost pasivnom pušenju.

U razgovoru o prevenciji nastanka bolesti dr. Banjin kaže da je potrebno donijeti regulative o upotrebi solarijuma, posebno za mlade osobe, po uzoru na EU.

Dr. Banjin: Očita zdravstvena korist
Dr. Banjin: Očita zdravstvena korist

"Kada govorimo o prevenciji i stilu života potrebno je zabraniti korištenje solarija za sve ili makar za osobe do 18 godina. Ja sam ljekar u Udruženju pacijenata oboljelih od melanoma i već dvije godine se aktivno borimo u smislu davanja informacija, odnosno podiznja svjesnoti o štetnosti solarijuma. Održali smo predavanja u skoro 50 srednjih škola u FBiH", kaže dr. Banjin.

Dodaje da bi BiH trebala donijeti i aekvatnije zakone o zaštiti na radu, posebno za radnike koji imaju dodira s toksičnim parama jer su oni visokougroženi.

EU će u periodu od 2021. do 2027. godine uložiti 5,3 milijarde eura u program "EU za zdravlje" i pružiti finansijsku podršku zemljama na području zdravstva.

Između ostalog, cilj ovog programa je prevencija te razvoj i provedba zakonodavstva EU u području zdravlja i donošenje odluka na temelju dokaza.