Uskoro izlaze pravilnici
38

Implementacija Zakona o zabrani pušenja: Lokali manji od 50 kvadrata imaju pravo izbora

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Uveliko se provodi priprema implementacije Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana na teritoriji Federaciji BiH, a o tome šta je do sada urađeno govorili su predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva pravde i Zavoda za javno zdravstvo.

Adi Gujić iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je rekao da će inspektori pratiti pravilnike koji će uskoro biti završeni i koji će ubrzo stupiti na snagu.

"Radit ćemo nadzore zdravstvenih ustavnova i zatvorskih jedinica. U pojedinim zdravstvenim ustanovama nije zabranjeno pušenje. To su socijalne ustanove, ustanove za osuđenike, ustanove za mentalno zdravlje. Tu će se napraviti odgovarajuće prostorije", rekao je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u prošloj sedmici dostavila akt svim inspekcijama da što više surađuju jer nemaju dovoljan broj inspektora da se vrši kvalitetan nadzor.

"Predložit ćemo mješovite preglede zdravstvenog i sanitarnog inspektora. Moramo vidjeti kakvi će biti pravilnici i da li će odgovarati postojećim zakonima", rekao je Gujić.

On je kazao da će najveći teret pasti na kantonalne inspekcije u smislu nadzora kafića i restorana. Bit će jasno naglašeno gdje su prostorije za pušače.

Također je naglasio da će kazna za fizička lica biti dosta manja. Za prekršaj će se izreći korektivna mjera koja će ići putem rješenja. Ukoliko se ne ispuni u određenom periodu, onda će ići prekršajni nalog.

Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za pravne poslove i EU integracije je poručio da objavom u službenim novinama Federacije BiH zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda je prvi korak zaštite od duhanskog dima i usklađivanje sa pravnom stečevinom EU.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Ovaj zakon je usklađen sa konvencijom WHO. Zbog formiranja Vlade FBiH usporena je dinamika implementacije, ali sve je urađeno u predviđenim rokovima. Dva nacrta pravilnika su spremna, čeka se da ministar da zeleno svjetlo. To je pravilnik za posebne prostorije za pušenje i sadržaj i izgled zabrane pušenja i zabrane prodaje duhanskih proizvoda. Dva naredna pravilnika koja su još u izradi utječu na jedinstveno tržište u BiH", rekao je.

On je naglasio da je u procesu izbor najboljih ljudi iz federalnih ministarstava za Komisiju.

"Oni će pratiti provođenje zakona, zaštitu kućanstva od duhanskog dima, podnijet će izvještaj Vladi o implementaciji zakona i tu će biti sve", rekao je.

Naglasio je da Komisija starta sa potpunom implementacijom zakona u maju naredne godine. Do kraja godine mislim da će sve biti riješeno.

On je također naglasio da prema pravilnicima koje se očekuju da će biti odobreni, 100 metara od škole ne smiju se prodavati duhanske proizvode.

Također je rekao da u nacrtu pravilnika ugostiteljski objekti do 50 kvadrata biraju da li su za pušače ili ne, ali moraju imati odgovarajuću ventilacijom. Objekti koji imaju više od 50 kvadrata mogu odvojiti dio gdje nema služenja hrane u tim dijelovima.

Aida Ramić Čatak, pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove, voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Federalnom ministarstvu zdravstva je kazala da je implementacija ovog Zakona veliki doprinos javnom zdravlju.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Nama često u zdravstveni sektor dođu sa posljedicama korištenja duhana. Iz aspekta javnog zdravstva pruža nam mogućnosti koje imaju druge zemlje koje su davno implementirale ovakve zakone. Dobili smo zakon koji je usklađen sa EU standardima. Reduciramo trendove obolijevanja i smrti povezanih s pušenjem. Dokazano je da preko polovine pušača imaju veći rizik za srčane i moždane udare", rekla je ona.

Također je naglasila da se pooštrava kontrola pušenja u javnim obrazovnim ustanovama.

"Prostorima bez duhanskog dima nadamo se da motiviramo ljude da reduciraju svoju naviku u mjestima gdje ugrožavaju zdravlje drugih ljudi. Ono što dobijamo je promocija prostora bez duhanskog dima", rekla je.

Naglasila je i da se pojačava preventivno djelovanje Zavoda za javno zdravstvo u obrazovnim ustanovama.

"Vodič je urađen u skladu sa dobrim praksama. Distribuiran u pojedinim školama. Konačno imamo nešto što je doprinos javnom zdravlju. Mi ćemo kao Zavod nastaviti trend oboljenja povezanih sa pušenjem i informirati javnost", rekla je.