BiH
0

Za naknade za otežani rad u Oružanim snagama BiH potrebno 4,5 miliona KM

FENA
Marina Pendeš (Foto: FENA)
Marina Pendeš (Foto: FENA)
Donošenje odluke koja bi tretirala naknade za otežani rad ili specifične radne dužnosti u Oružanim snagama BiH implicira finansijska sredstva od oko 4,5 miliona KM za radna mjesta koja podrazumijevaju terensku, stražarsku službu, uništavanje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, kao i redefiniranje naknada za pilote i deminere po stepenskom modelu postupka nadoknade u odnosu na efektivni aranžman.

O tome je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izvijestila zastupnike Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjem zasjedanju.

"U skladu s tim Ministarstvo odbrane BiH je pokrenulo proceduru za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a kako kroz proceduru odobravanja budžeta BiH nisu odobrena sredstva za povećanje budžeta za potrebe institucija obrane BiH donošenje navedene odluke je prolongirano", podsjetila je Pendeš.

S obzirom na to da razmatranje navedenih zakonskih izmjena nije okončano u državnom parlamentu dodaje da takva situacija implicira potrebu analiziranja unutrašnjih rezervi.

"To će omogućiti ravnomjerniju i pravedniju raspodjelu dostupnih budžetskih sredstava u odnosu na složenost zadaća, prostora, angažiranja i radne uvjete", smatra ministrica odbrane BiH.

Ministarstvo odbrane BiH intenzivno radi na iznalaženju rješenja, koja će prije donošenja biti prezentirana Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost oba doma Parlamentarne skupštine BiH

Naime, primjena postojeće odluke, po riječima poslanika Šemsudina Mehmedovića, zapravo generira nepravdu između pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Neki djelatnici podoficiri, koji rade u Ministarstvu odbrane BiH imaju kao veoma opasno odlazak i dolazak s posla i na osnovu toga imaju dodatak na plaću. S druge strane demineri, koji rade s opasnim materijama nemaju nadoknadu, odnosno dodatak na plaću", kazao je Mehmedović.

Intencija je da se na temelju složenosti i načela utvrđenih Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH prepoznaju dužnosti i poslovi koji do sada nisu bili valorizirani za ostvarenje prava na naknadu.