Udruženje prevoznika
0

Za dva dana potpuna blokada teretnog saobraćaja u RS-u

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske (RS) Nikola Grbić najavio je potpunu blokadu teretnog saobraćaja na svim putevima Republike Srpske, ukoliko se u naredna dva dana ne izmijeni ili povuče sporni Pravilnik izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza.

Grbić je rekao Srni da su prevoznici danas pojačali blokadu carinskog terminala prema Crnoj Gori u Trebinju i da su sada pokriveni svi carinski terminali u RS i granični prelazi.

On je dodao da su prevoznici iz Federacije podržali zahtjeve Udruženja iz RS i da će u narednim danima i oni stupiti u generalni štrajk.

"Preduzeća `Krupatrans` i `Centrotrans` će uputiti svoja vozila na carinske terminale u Federaciji BiH i danas ćemo se sa njihovim predstavnicima dogovoriti oko toga", najavio je Grbić. 

On je naglasio da se još niko od predstavnika Ministarstva transporta i komunikacija BiH nije zvanično obratio Štrajkačkom odboru Udruženja.

"Putem medija smo saznali da se ministar Rudo Vidović izjasnio da želi da razgovara sa nama, ali mi pristajemo na pregovore samo posredstvom Ministarstva saobraćaja i veza RS", poručio je Grbić.

Autoprevoznici iz RS nastavili su danas blokadu carinskih terminala širom Srpske, a teretni saobraćaj na prelazima u Rači, Karakaju i Gradišci potpuno je blokiran.
Prevoznici iz RS nezadovoljni su što je izdavanje licenci za međunarodni transport sa entiteta prenesene na državni nivo i Pravilnikom, koji se primjenjuje od 8. oktobra, a kojim su nametnute dodatne finansijske obaveze koje ne mogu da podnesu i kakve ne poznaje praksa u ovoj oblasti u evropskim zemljama i zemljama okruženja.