Štrajk autoprevoznika
0

Blokirani granični prelazi Vardište, Uvac i Metaljka

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Više od 20 vozača kamiona blokiralo je sinoć granične prelaze Vardište, na magistralnom putu Višegrad-Užice, zatim Uvac na putu Rudo-Proboj i Metaljka na saobraćajnici Čajniče-Crna Gora.

Predstavnik štrajkačkog odbora autoprevoznika istočnog dijela Republike Srpske Boriša Rajić rekao je da će kamioni ostati na graničnim prelazima sve dok ne bude izmijenjen pravilnik Ministarstva transporta i komunikacija BiH po kome vozači moraju da polažu depozit na svaki kamion od 12.000 KM.

"Ogorčeni smo i na to da se moraju vaditi nove licence za vozače iako ih posjedujemo, a izdale su ih institucije RS", naveo je Rajić.

Kamiondžije su kategorčne da će na graničnim prelazima ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a saobraćajnicama će propuštati samo putničke automobile, autobuse i prevozna sredstva sa kvarljivom robom.

Oni su pozvali kolege iz Federacije BiH da se priključe štrajku. 

Učesnici štrajka ističu da imaju korektnu saradnju sa policijom.

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu. Oni su blokirali sve carinske terminale u Srpskoj i najavili radikalizaciju protesta blokadom svih saobraćajnica. 
Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine je važio na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo te se sada licence izdaju na nivou BiH. Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS traži da se licence, koje se od ove godine izdaju na nivou BiH, ukinu i vrate u nadležnost entiteta.