{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Autoprevoznici iz RS prekinuli blokadu

S
13.10.2010. u 18:08
0
2
Autoprevoznici iz RS prekinuli blokadu
0
Autoprevoznici iz RS prekinuli blokadu
Foto: SRNA
Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović izjavio je danas da će primjena Pravilnika o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza biti prolongirana do 30. juna naredne godine i da autoprevoznici iz Republike Srpske (RS) prekidaju blokadu carinskih terminala.
"Sporazum koji smo postigli je veoma dobar i autoprevoznici iz RS se mogu vratiti obavljanju redovnih poslova", rekao je Vidović nakon sastanka sa predstavnicima štrajkačkog odbora autoprevoznika iz RS, ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem, federalnim ministrom saobraćaja i komunikacija Nailom Šećkanovićem, te predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i Privredne komore RS.

Vidović je konstatovao da Pravilnik ima manjkavosti i napomenuo da će biti formirana radna grupa koja bi do 1. decembra trebalo da sačini novi nacrt izmjena i dopuna Pravilnika.

"Odgađanje primjene Pravilnika može biti skraćeno ukoliko se sačini novi nacrt izmjena i dopuna tog dokumenta", istakao je Vidović.

Čubrilović je rekao da je postojeći Pravilnik o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza "izvor nezakonitih radnji".

"Time se trebaju baviti nadležne institucije. Žao mi je što su autoprevoznici iz RS štrajkom morali tražiti prava, ali je u ovom trenutku najvažnije što je dogovor postignut", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da su zbog štrajka autoprevoznika i blokada carinskih terminala posljedice po budžet velike, ali da će biti nadoknađene.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić naglasio je da su autoprevoznici iz RS željeli da se problem primjene Pravilnika riješi na bezbolan način.

"Samo smo tražili prava koja bi nam omogućila da živimo od svog rada. Na današnjem sastanku smo uradili dobar posao za RS i BiH", podvukao je Grbić.

On je izrazio nadu da se više neće ponoviti ovakva situacija i pozvao štrajkače da odblokiraju carinske terminale.

Kada su čuli za ovu odluku, autoprevoznici su počeli da se povlače sa graničnog prelaza Karakaj.

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak, 7. oktobra, u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.

Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine važio je na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo, te se sada licence izdaju na nivou BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: