Hoće novi pravilnik
0

Prijevoznici iz RS-a ponovo prijete štrajkom

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Autoprijevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz RS-a ponovo su najavili blokadu saobraćajnica i graničnih prijelaza, nezadovoljni jer, kako tvrde, nisu uključeni u izradu novog pravilnika o licenciranju u drumskom saobraćaju.

Oni upozoravaju da ovaj put neće čekati i da štrajk mogu organizirati u veoma kratkom roku.

Predsjednik Skupštine Udruženja prijevoznika RS-a za unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić Grbić rekao je u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji da ih još niko nije konsultirao oko izrade novog pravilnika.

Ako se to ne desi, navodi, ponovo će izaći na puteve, granične prijelaze i blokirati carinske terminale.

"Još jednom upozoravamo da ako ne dođe do izrade tog pravilnika i mi u tome ne budemo učestvovali, neka očekuju ponovni štrajk koji će se desiti za vrlo kratko vrijeme", ustvrdio je Grbić.

Iz resornog ministarstva RS-a tvrde da ni u zaključcima sa sastanka na kojem je dogovorena izmjena pravilnika i prekid ranijeg štrajka prijevoznika nije predviđeno njihovo učešće u radnoj grupi.

Ali nakon upozorenja o štrajku ipak su spremni za dogovor. "Možemo odgovorno potvrditi prijevoznicima da će svaki nacrt pravilnika ići na konsultacije s prijevoznicima iz RS-a", kazala je Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a.

Podsjećanja radi, nakon višednevnog štrajka autoprijevoznika u RS-u, 13. oktobra je na sastanku prijevoznika s ministrom komunikacija i transporta BiH Rudom Vidovićem dogovoreno da se primjena spornog pravilnika o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prijevoza prolongirana do 30. juna naredne godine.

Istovremeno je formirana radna grupa koja bi do 1. decembra trebalo da sačini novi nacrt izmjena i dopuna pravilnika.