BiH
341

Vuk Drašković za Klix.ba: Vjerujem u historijsko pomirenje Srba i Bošnjaka, a RS je nastala '95 u Dejtonu

Piše: S. Hambo
Vuk Drašković, književnik i nekadašnji političar (Foto: Telegraf.rs)
Vuk Drašković, književnik i nekadašnji političar (Foto: Telegraf.rs)
Vuk Drašković, književnik, nekadašnji političar i predsjednik nekada najjače opozicione stranke u Srbiji - Srpski pokret obnove (SPO) u razgovoru za Klix.ba komentariše aktuelnu političku situaciju u regionu, poručujući da Milorad Dodik mora shvatiti da je Republika Srpska nastala 1995. godine u Dejtonu, kaže da vjeruje u historijsko pomirenje između Bošnjaka i Srba, ali i da je slanje srpskog voza na Kosovo bila nepotrebna provokacija.

Na početku razgovora Drašković je prokomentarisao aktuelne političke prilike u BiH, a prije svega politiku Milorada Dodika i proslavu neustavnog Dana RS-a.

"Milorad Dodik bi morao prihvatiti istinu da sadašnja Republika Srpska, kao multietnički, proevropski i prodemokratski entitet nije osnovana 9. januara 1992. godine na Palama, nego je osnovana u Dejtonu 1995. godine. Neodgovorne su i opasne izjave Dodika da sadašnja Republika Srpska može da se odvoji od BiH i postane nezavisna ili da postane sastavni dio Srbije. Dodik vrlo dobro zna da to ne bi bilo moguće izvršiti mirnim putem, jer bi se taj tzv. Dodikov mirni put završio na isti način kao i 1992. godine", kazao je Drašković.

Posljednjih mjeseci se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj mnogo spominju vojska i naoružanje, što neki vješto koriste kao poligon za promociju svojih ideja prizivanjem "ratnih duhova" 1990-ih.

"Mnogo je povampirenih snaga na mentalnom nivou onog zla iz 1990-ih godina u svim zemljama bivše Jugoslavije. Uzroka za takvo stanje je mnogo, jer nije izvedeno radikalno čišćenje politike medija onih koji su širili mržnju i doprinijeli ratnim dešavanjima", smatra Drašković.

Dodik je prezadovoljan Dejtonskim sporazumom

Ipak, kada je riječ o poziciji Republike Srpske, Drašković ističe da je i sam Dodik nekoliko puta isticao da je prezadovoljan Dejtonskim sporazumom i da ga ni on sam ne bi bolje sastavio, jer je naročito povoljan po RS.

"Dodik je u ratu bio veliki protivnik Radovana Karadžića, a bio je i pristalica brzog učlanjenja BiH u NATO. Došlo je do očitog preokreta, prema mom mišljenju u pogrešnom smjeru, ali možda se dogodi i neki novi preokret u pravom smjeru", kazao je Drašković za Klix.ba.

On smatra da ipak, s takvom retorikom, niko, pa ni Milorad Dodik ne može imati političku budućnost.

"Niko ne može imati političku budućnost na prizivanju nesreće i produbljivanju mržnje. Umorni smo svi od mržnje, ubit će nas mržnja. Moje je lično opredjeljenje historijsko pomirenje i strateško partnerstvo Srba i Bošnjaka u BiH, a to se poklapa i sa programom Aleksandra Vučića o pomirenju i boljoj saradnji", naglašava Drašković.

Protekli vikend vijest dana u regiji bio je slučaj slanja srpskog voza u Kosovsku Mitrovicu, što je dodatno zakomplikovalo odnose između zvaničnog Beograda i Prištine.

"Upućivanje voza iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, s natpisima na 21 jeziku 'Kosovo je Srbija' bila je nepotrebna, nemudra, a moglo se desiti i opasna provokacija. Srećom, tragedija je izbjegnuta odlukom premijera Aleksandra Vučića da se voz iz Raške vrati za Beograd", ističe Drašković.

Dodaje da oni koji su odlučili poslati jedan takav voz iz Beograda na Kosovo nisu razmislili o širem kontekstu i osjećanjima.

"Samo bih postavio pitanje 'mašinovođama s vrha', onima koji su taj voz uputili na Kosovo, kako bi reagovala Rusija da im Ukrajinci pošalju voz na Krim na kojem piše Krim je Ukrajina. U ovom slučaju se moralo dobro razmisliti i shvatiti da se moraju poštovati uvjerenja i osjećanja druge strane. S druge strane, bilo je opasno i izvođenje dugih cijevi na prugu kosovskih vlasti, ali srećom, sukobi su izbjegnuti i nadam se da će sada na scenu stupiti dijalog", poručuje Drašković.

Ratna retorika

U javnosti je odjeknula i reakcija predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je vlastima na Kosovu poručio da je Srbija spremna i vojno braniti svoje ciljeve.

"Reakcija predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i drugih koji su spominjali vojsku, i vojnu odbranu svojih interesa je očekivana, jer je riječ o korpusu onih ljudi koji se plaše otvaranja novih poglavlja Srbije za članstvo u EU. Zato je Nikolić jučer otvorio poglavlje 1990.-1991., a zaprijetio je otvaranjem poglavlja 1992, strašnog poglavlja koje je donijelo rat, iako sada ne vjerujem da se takvo nešto može ponoviti", poručuje Drašković.

Na kraju poručuje da bi Aleksandar Vučić, ukoliko se odluči kandidirati za novog predsjednika Srbije, to mogao i ostvariti, s obzirom na podršku koju uživa, ali da vjeruje da ni sam Vučić nije siguran da li to želi.