BiH
1

Vojni osiguranici: Nacrt strategije reforme penzionog sistema u FBiH treba razrađivati

FENA
Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH smatra da Nacrt strategije o reformi penzionog sistema u FBiH treba duže razrađivati, te da još nije vrijeme za donošenje takvog dokumenta.

"Nacrt strategije nije trebalo donositi sve dok ne bude riješeno pitanje političkog sistema, odnosno ustavne promjene, pa da se taj problem riješi na nivou BiH, a ne na nivou Federacije BiH. Bitno je omogućiti i razvoj ekonomskog sistema, odnosno povećanje broja radnih mjesta", kazao je predsjednik udruženja Ismet Harbinja.

Na skupu što ga je u povodu Nacrta strategije penzionog sistema u FBiH danas u Sarajevu organiziralo Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH analizirana su ponuđena rješenja, a prijedlozi će biti upućeni relevantnim institucijama FBiH i BiH.

"Naš prijedlog je da se svi osiguranici, i civilni i vojni, stave u jedan stup, da se u drugi stave socijalne penzije, a u treći dobrovoljno osiguranje", kazao je Harbinja.

Sličnog mišljenja je i Savez udruženja penzionera FBiH koji postavlja pitanje materijalne pretpostavke za donošenje strategije i ističe da bi bilo dobro donošenje tog dokumenta odgoditi „za izvjesno vrijeme“.

"Taj dokument je za neka buduća pokoljenja. Mislimo da bi možda bilo dobro da se, za izvjesno vrijeme, odgodi donošenje tog dokumenta", smatra predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić.

Pomoćnik direktora Federalnog zavoda za PIO Sulejman Garib rukovodio je, uime ranijih sastava Vlada FBiH, do 2011. godine timom za izradu strategije reforme penzionog sistema u FBiH.

On kaže da se na tom projektu radi od 2007. godine, te da je vrijeme da se usvoji dokument takve vrste, i na Vladi i u Parlamentu i krupnim koracima uđe u reformu penzionog sistema.

"Postoji prijeka potreba za tim. Kakva će konačna rješenja biti to je u ovom trenutku najmanje važno. Čak nije toliko bitno ni da li ovaj dokument odražava potrebe ili ne, koliko je važno da se postojeći penzioni sistem doradi, otklone neke anomalije u penzionom sistemu, a i da se otvori mogućnost da na bazi dobrovoljnih penzionih fondova napravimo penzioni sistem nalik onima u državama regije i država razvijene tržišne ekonomije", kazao je Garib.

Mišljenja je da je, bez obzira na dinamiku kojom će ići usvajanje tog dokumenta, potrebno da se postojeći zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju doradi, hitno krene s izmjenama i dopunama zakona, da se sistem obračuna penzija uredi na novi način, te da se počne primjenjivati sve ono što vodi finansijskoj konsolidaciji Federalnog zavoda PIO.

"Mi smo sad u finansijski dosta složenoj situaciji zbog velikog priliva penzionera. Doprinosi su prilično ograničeni, budžetska davanja za tzv. povlaštene kategorije penzija su ograničena. Stoga se mora hitno iznalaziti rješenje da bi se postojeći sistem penzijsko-invalidskog osiguranja konsolidirao i da bismo u godine koje dolaze ušli s više perspektive", kazao je Garib.

Prema zvaničnim podacima, u FBiH trenutno ima 445 hiljada osiguranika koji servisiraju više od 380 hiljada penzionera što je okarakterizirano kao funkcioniranje sistema na granici izdržljivosti.

Nacrt strategije reforme penzionog fonda u FBiH sačinila je ranije radna grupa, a sad je to prijedlog Vlade FBiH. Najavljuje se da će biti formirana tripartitna grupa koja će razraditi taj prijedlog i donijeti konačnu strategiju.

Kao model budućeg sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u tom dokumentu predviđen je tradicionalni oblik penzijskog i invalidskog osiguranja, penzioniranje pod povoljnijim uvjetima, a kao treći stup dobrovoljno penzijsko osiguranje.