Nove izmjene zakona
100

Vlast ponovo jača nadzor nad univerzitetima u Tuzli, zaštita studenata na prvom je mjestu

A. K.
Zaštita prava studenata u fokusu zakona (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zaštita prava studenata u fokusu zakona (Foto: D. Z./Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja s jačanjem kontrola rada visokoškolskih ustanova. Nove izmjene Zakona o visokom obrazovanju su pripremljene i sada se upućuju u skupštinsku proceduru, a u fokusu se nalazi zaštita studenata, ali i način akreditiranja univerziteta.

Zbog iskazane potrebe za nadogradnju postojećih zakonskih rješenja u Zakonu o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, Kantonalna vlada je utvrdila prijedlog zakona o njegovim izmjenama i dopunama. O ovome će zastupnici u Skupštini TK raspravljati na idućoj sjednici tog zakonodavnog tijela.

Ono što se može posebno izdvojiti jeste da se, s ciljem povećanja transparentnosti u postupanju, nadležnost za razmatranje zahtjeva o potrebi osnivanja nove visokoškoske ustanove sada sa vlade prebacuje na skupštinu.

Postupak dobijanja ili oduzimanja licence

Također, izmjenama se predviđa da Kantonalno ministarstvo obrazovanja i nauke rješenjem može oduzeti licencu visokoškolskoj ustanovi, a u zavisnosti od prirode ili vrste uočenih propusta ili nedostataka. Ako su propusti ili nedostaci otklonjive prirode, može se visokoškolskoj ustanovi rješenjem naložiti otklanjanje uočenih propusta ili nedostataka, određujući primjeren rok za to.

"Visokoškolskim ustanovama kojima bude oduzeta licenca za rad, morat će osigurati stečena prava ugovorom i zakonom za sve svoje studente. Veoma je važno i to da se zakonom predviđa da visokoškolska ustanova mora podnijeti zahtjev za institucionalnu akreditaciju godinu dana prije izlaska prve generacije studenata. To činimo kako ne bismo došli u situaciju koju danas imamo, da su osobe završile visokoškolske ustanove, a da one nisu akreditovane", kazao je kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Na ovaj način će se, naveo je resorni ministar, otkloniti dileme koje se odnose na korištenje izdate diplome, što podrazumijeva zapošljavanje, obavljanje javne funkcije, nastavak studija na narednom ciklusu studija na drugoj visokoškolskoj ustanovi i slično.

Također, u skladu s aktima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, period važenja akreditacije smanjuje se sa šest na pet godina. Svim navedenim se daje na značaju institutu akreditacije studijskog programa, a ustanove se podstiču na njegovo provođenje.

Prema riječima resornog ministra, time se nastoji osigurati bolji kvalitet visokoškolske ustanove, ali i samog studija na tom studijskom programu.

"U ovom zakonskom rješenju smo predvidjeli da univerziteti mogu sufinansirati redovne studenete u smislu ličnog zdravstvenog osiguranja, ukoliko ga ne mogu ostvariti po sadašnjoj zakonskoj regulativi, a ona se odnosi na 26 godina starosti. Zbog toga će se ovaj zakon usvajati po skraćenoj proceduri, na narednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona", navodi Omerović.

Ista pravila za sve

Inače, aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona, nedavno je u istu ravan stavila privatne i javni univerzitet koji egzistira u ovoj regiji naše zemlje. Kako smo ranije pisali, resorno ministarstvo nije dalo saglasnost na odluke senata pet visokoškolskih privatnih ustanova u TK te je zatražila da utvrde nove prijedloge broja studenata kao i prethodne godine, što je na kraju i učinjeno.

Usto, nastavljeno je stezanje obruča oko rada privatnih univerziteta, na način da je studentima omogućen upis samo na licencirane studijske programe.

"Na web stranici ministarstva sada će biti objavljeni svi licencirani studijski programi, tako da će budući studenti moći vidjeti šta mogu studirati. Ovakvim programima također je data saglasnost za upis studenata te na ovaj način proces rada činimo znatno transparentnijim", naglasio je Omerović.

Oblast obrazovanja u Tuzlanskom kantonu u kontekstu rada privatnih visokoškolskih ustanova bila je prilično neuređena u proteklim godinama, a djelovanje fakulteta bez akreditacija i neophodnih licenci u ovom dijelu naše zemlje predstavljalo je svakodnevnu pojavu.

Nerijetko su takve ustanove bile i na meti istražitelja, sporne diplome pojedinih funkcionera predmet su policijskih provjera, a na ledini su se našli i studenti koji čekaju na dokaz o završenom dodiplomskom studiju.

Međutim, stvari su se počele mijenjati u prošloj godini, kada su usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK, koji je donio nekoliko krucijalnih izmjena.

Najveći fokus je stavljen upravo na rad privatnih univerziteta, koji su po pravilima u istoj ravni kao i Univerzitet u Tuzli, što se prvenstveno odnosi na poštivanje svih standardnih normativa, zakonskih propisa i zaštite prava studenata.