Imaju rok od sedam dana
0

Vlada RS traži od direktora javnih preduzeća mandate na raspolaganje

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Vlada Republike Srpske zatražila je od direktora, njihovih zamjenika i izvršnih direktora u javnim preduzećima, fondovima, ustanovama, upravama i upravnim organizacijama te agencijama da u roku od sedam dana stave na raspolaganje Vladi svoj mandat.

"Ovaj zahtjev će automatski podrazumijevati i stavljanje na raspolaganje mandata članova nadzornih i upravnih odbora i Vlada će izvršiti sveobuhvatnu analizu u svim navedenim subjektima", potvrdila je u nedjelju entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Nakon te nalize, te utvrđenog stanja, bit će, naglasila je, poduzete odgovarajuće mjere, bilo da je riječ o kadrovskim, organizacionim ili funkcionalnim pitanjima u smislu zakonskih rješenja, procedura ili bilo čega drugog što je potrebno da se unaprijedi, mijenja, poboljšanja ili promijeni stanje u javnim preduzećima, agencijama i upravnim organizacijama.

Za realizaciju ovog zaključka zadužena su resorna ministarstva, odnosno Generalni sekretarijat Vlade RS-a.

"U pitanju je ono što smo i najavili - analiza stanja u svim sektorima i oblastima u RS-u i ovo nije politička hajka ili galama", kazala je Cvijanović i dodala da će biti analizirano i da li gubici u javnim sektorima imaju svoju objektivnu pozadinu ili su prouzrokovani lošim poslovanjem, neodgovornošću i slično.

Nakon analize stanja u javnom sektoru, ponovila je da će zavisiti i dalje mjere entitetske vlade.

Cvijanović je u pauzi sjednice entitetske vlade potvrdila i da će se do kraja marta iznaći način za isplatu podsticaja iz 2012. poljoprivrednicima u RS-u, u iznosu od 28 miliona KM, imajući u vidu i da slijedi proljetna sjetva.

"To će biti prioritena obaveza, čak i po cijenu da se neke druge obaveze stave u drugi plan", navela je entitetska premijerka.