{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Vraćanje direktorskih mandata je logično nakon izbora nove Vlade

S
24.3.2013. u 08:53
0
3
Cvijanović: Vraćanje direktorskih mandata je logično nakon izbora nove Vlade
0
Cvijanović: Vraćanje direktorskih mandata je logično nakon izbora nove Vlade
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u intervjuu Srni da je poziv Vlade direktorima javnih preduzeća, ustanova, fondova i ostalima da stave svoj mandat na raspolaganje, logičan slijed stvari nakon izbora nove Vlade.
Ona je rekla da cijeni što su joj pojedini direktori i sami rekli u vrijeme kad je dobila mandat da sastavi novu Vladu, da su spremni da odmah podnesu ostavke, ukoliko procijeni da će to pomoći Vladi da uspostavi bolje prakse u radu javnog sektora.

"Pošto sam smatrala da je to logično, tražila sam i dobila podršku SNSD-a i koalicionih partnera DNS-a i SP-a, nakon čega je Vlada i zatražila od direktora da joj stave na raspolaganje svoje mandate", objasnila je Cvijanović.

Ona je najavila da će od sredine sedmice već krenuti razgovori sa rukovodstvima ovih preduzeća, kao i detaljne analize svih sektora, da bi se u najskorije vrijeme preduzele potrebne mjere, naglasivši da je to dogovoreno kao zajednička aktivnost sva tri koaliciona partnera.

"Predmet analize biće i realizacija započetih investicija, te identifikacija sopstvenih mogućnosti za ulaganje", napomenula je Cvijanović.

Ona je rekla da je nakon tri sastanka na kojima je analizirano stanje u zdravstvu, definisan početni set mjera kako bi se išlo u pravcu prevazilaženja problema, kao i da su započeti razgovori u vezi sa aktivnostima Poreske uprave.

Cvijanović je rekla i da će Vlada, kako je i najavljeno, do kraja mjeseca izmiriti obaveze za podsticaje u poljoprivredi za proteklu godinu od 28 miliona KM, a da će od sljedeće sedmice početi i razgovori o poljoprivrednom sektoru.

"Paralelno s tim odvijaće se i aktivnosti na reformi javne uprave, a ministarstva i javne službe su već dobile zadatak da pripreme podatke o neriješenim predmetima i zahtjevima bilo koje vrste koji nisu riješeni u predviđenom roku, kako bi se eventualno napravila preraspodjela kadrova unutar službi, i nakon njihovog rješavanja obezbijedila apsolutna ažurnost u postupanju, a javna uprava u potpunosti bila na usluzi građanima i privredi", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je nekoliko ministarstava dobilo zadatak da rade na pripremi nacrta programa i mjera za jačanje institucionalnih mehanizmama za borbu protiv korupcije, kao i procedura za povećanje transparentnosti poslovnih i finansijskih operacija u javnom sektoru.

Predsjednica Vlade je najavila i da će se ići u pravcu izrade socijalne karte stanovnika, te da bi Vlada trebalo da razmatra prijedlog ovog projekta i da se o njemu izjasni na jednoj od svojih narednih sjednica.

Cvijanović je rekla da je jedan od prioriteta i "fleksibilan akcioni plan za zapošljavanje kojim se obezbjeđuje podrška različitim inicijativama koje podstiču zapošljavanje" i dodala da je Vlada opredijeljena da pomoć bude usmjerena u privredu.

Ona je rekla da će uskoro uslijediti i razgovori na temu rasterećenja privrede u realnim okvirima.

Na pitanje da li rad vikendom postaje praksa, Cvijanović je odgovorila potvrdno, pojasnivši da će se ubuduće vjerovatno odvijati na različitim lokacijama.

Upitana da prokomentariše i uvođenje prakse prethodnih konsultacija sa stranačkim rukovodstvom, Cvijanović je rekla da želi da čuje mišljenje najviših funkcionera SNSD-a koji su, uz to, i visoki funkcioneri Republike Srpske ili BiH.

"Nisam slobodni strijelac, već dio tima. Nastavit ću da se s njima konsultujem, kao i da obavještavam ili tražim mišljenje i koalicionih partnera, jer je to prirodno, normalno i logično“, istakla je Cvijanović.

Komentarišući nedavni sastanak političkih lidera u Briselu o provođenju odluke "Sejdić-Finci", kojem je i sama prisustvovala, Cvijanović je rekla da je to prvi put da su neke stvari definisane kao prihvatljive za sve učesnike parlamentarne većine na nivou BiH, ali da je jasno da izazov predstavljaju i one stvari koje tek treba definisati među liderima u Federaciji BiH.

"Ako bi trebalo da iznesem svoju impresiju onda bi to glasilo – vidim daleko veću šansu za uspjeh nego ranije“, rekla je Cvijanović, dodavši da je svjesna i otežavajućih okolnosti zbog odnosa između pojedinih stranaka u Federaciji BiH.

Cvijanović je konstatovala da višegodišnji zastoji u rješavanju pitanja kao što su provođenje odluke "Sejdić-Finci" ili definisanje mehanizma koordinacije nisu nikada zaustavili aktivnosti Vlade Republike Srpske, niti umanjile njen interes da se bavi evropskim pitanjima.

Ona je podsjetila da je nova Vlada razmatrala izvještaj o realizaciji Akcionog plana za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije i da će i ubuduće nastaviti sa preuzimanjem evropske regulative.

Cvijanović je dodala i da će se intenzivirati pripreme za novi način programiranja pomoći, koji će biti na snazi od 2014. godine, a to znači "osposobljavanje vladinih kapaciteta za takozvanu novu IPA".

Ona je rekla i da je definisan "razuman prijedlog mehanizma koordinacije koji odgovara realnosti" i da se nada da će ga prihvatiti i "oni iz FBiH koji su izrazli rezerve prema tom prijedlogu".

Cvijanović je pojasnila da definisani prijedlog omogućava na Ustavu zasnovanu interakciju različitih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija i najavila da će prijedlog mehanizma koordinacije, s obzirom na nedavne kadrovske promjene, razmatrati i nova Vlada Republike Srpske.

Predsjednica Vlade je zaključila da će evropska agenda ostati jedan od prioriteta Vlade, naglasivši da žali što ostali nivoi vlasti u BiH nisu pokazali isti interes da razvijaju kapacitete i unapređuju znanje o svemu onom što ih čeka u procesu približavanja Uniji.

Ona je pojasnila da za Vladu Republike Srpske evropski put ima dvojako značenje.

"Prvo, to znači kretanje ka članstvu u Uniji, koja će u vrijeme našeg ulaska izgledati drugačije nego sada, a to znači da moramo pažljivo pratiti svaku transformaciju do koje će eventualno dolaziti u EU. Drugi aspekt je taj što usvajamo prakse koje su dobre za naše društvo, a upravo će nam i te prakse pomoći da riješimo sopstvene slabosti", zaključila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović u intervjuu Srni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: