Ukoliko do dođe do reforme
0

Cvijanović: Ustavna prekompozicija FBiH ne može se prenijeti i na RS

FENA
Aktivnosti oko ustavne prekompozicije Federacije BiH, ukoliko do te reforme i dođe, isključivo su ograničene na taj bh. entitet i niti može, niti će biti "prelivanja“ na Republiku Srpsku, izjavila je danas međunarodna sekretarka i članica Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović.

-Mislim da će se do ustavne prekompozicije FBiH jako teško doći, ali i ako dođe, kaže, nikako se to što se dešava u tom bh. entitetu ne može prenijeti na RS i nijedna njena institucija to nema na dnevnom redu.

Do rješenja, rekla je, treba da dođu demokratski izabrani subjekti u FBiH da bi se došlo do najboljih rješenja za taj entitet i koja bi svima u BiH olakšala efikasno i funkcionalno kretanje ka EU.

Cvijanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ponovila da je u RS-u usaglašen stav svih stranaka o provođenju odluke "Sejdić-Finci“ i ona se treba implementirati uz minimalno interveniranje u Ustavu BiH, pri čemu je RS predložila brisanje nacionalnih odrednica prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

"Ta odluka je u suštini i usmjerena na uklanjanje diskriminirajućih odredbi iz izbornog procesa kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i stav SNSD-a je da nacionalnim manjinama treba omogućiti predstavljanje u Domu naroda i do toga treba doći na način koji podrazumijeva što manje procedura i interveniranja u Ustavu BiH", rekla je ona.

Vjeruje da je realno da se o tom pitanju postigne dogovor do zacrtanog roka, odnosno do kraja marta, ali da ostaje pitanje da li će o tome biti usaglašen stav između stranaka u FBiH.

Uvjerena je i da će se doći do dogovora o sistemu koordinacije, precizirajući da je dosad urađeno oko 80 posto posla, ali da obično ostaje dodatno pitanje završnih detalja.

Ona je kazala da je SNSD nezadovoljan činjenicom da se dugo čeka na realizaciju dogovorenog između predstavnika SNSD-a i SDP-a BiH, a što su prihvatile i sve stranke "šestorke“, ističući da je "neprimjereno da stranci komentarišu predloženi set zakona, jer su oni ranije proveli određene reforme koje su loše i nametnute te nisu dale održiva rješenja“.

Cvijanović kaže da zakoni, koji su predložili SNSD i SDPBiH, a zatim su postali "vlasništvo šestorke“, predstavljaju dobra rješenja i odražavaju ono što je šest stranaka dogovorilo i moguće je u ovom političkom trenutku provesti od domaćih predstavnika.

Komentirajući optužbe opozicije da je vlast u RS-u u panici, Cvijanović je navela da je obrnuta situacija, te da je opozicija u panici i da nisu tačne priče da "u RS-u postoji medijski mrak i režim“.

Pohvalivši investicije koje dolaze iz Rusije, ona je izrazila zadovoljstvo što nisu ničim uvjetovane, a odbacila je kao neosnovane kritike na neke strane investicije u RS-u, koje taj entitet ostvaruje i u "složenim“ ekonomskim uvjetima.